Vakbonden blokkeren depot voor onlinebestellingen van Delhaize in Drogenbos

In Drogenbos, bij Sint-Genesius-Rode, hebben vakbondsmilitanten enkele uren een depot van supermarktketen Delhaize geblokkeerd. Vanuit dat depot worden de onlinebestellingen geleverd. Thuisleveringen zijn door de acties bij Delhaize nu tijdelijk gratis, en dat verhoogt de druk bij het personeel alleen nog maar meer, zeggen de vakbonden. De blokkade begon om 5 uur vanmorgen en werd rond de middag opgeheven.

Om 5 uur vanmorgen hadden vakbondsmilitanten een stakingspost opgeworpen aan de ingang van het depot van Delhome op de Ruisbroeksesteenweg in Drogenbos. Delhome is de dochteronderneming van Delhaize die de onlinebestellingen voor Delhaize uitvoert. Sinds de aankondiging van Delhaize dat de nog resterende winkels in eigen beheer verkocht worden aan zelfstandigen, zijn heel wat winkels in eigen beheer dicht. Delhaize heeft thuisleveringen daarom tijdelijk gratis gemaakt, en zo verhoogt de werkdruk bij Delhome nog meer.

De vakbonden herhalen met hun actie de eisen van de werknemers van de winkels die worden overgedragen aan zelfstandige uitbaters, maar willen ook de situatie van de werknemers van Delhome aankaarten.

"Het aantal voltijdse werknemers bij Delhome is gedaald van 78 in 2014 naar 30 vandaag", zegt Marina Kunzi van de christelijke vakbond CSC A&S. "Daarnaast besteedt het management steeds meer werk uit aan freelancers. Delhaize besteedt leveringen uit aan Delhome, dat de leveringen op zijn beurt uitbesteedt aan twee onderaannemers, ALS en Green Bird, die zelf het werk weer uitbesteden aan freelancers. Is dat het ondernemersmodel dat Delhaize wil verdedigen?"

Rond 13 uur werd de stakingspost opgeheven, vertelt Myriam Djegham, nationaal secretaris bij de Franstalige christelijke bediendevakbond CNE.

BEKIJK - De directie belooft gratis leveringen, maar wij moeten maar kunnen volgen, klinkt het bij de vakbonden:

Videospeler inladen...

"Dit is een waarschuwing"

De werkdruk is heel groot voor de werknemers, de rusttijden worden niet gerespecteerd en overuren worden vaak niet uitbetaald, zeggen de vakbonden. Volgens hen heeft de directie van Delhome nieuwe indienstnemingen geblokkeerd zolang de werknemers niet later willen werken.

De vakbonden eisen het behoud van de winkels in eigen beheer, de aanwerving met een contract van de schijnzelfstandigen en extra aanwervingen om de werkdruk te verminderen. "Deze blokkade was een waarschuwing. We zullen niet twijfelen om indien nodig verder te gaan als we niet gehoord worden door Delhaize en Delhome", zegt Myriam Djegham.

103 winkels vandaag gesloten

Delhaize betreurt de actie bij Delhome. Volgens de supermarktketen kunnen ongeveer 1.000 thuisleveringen in de Brusselse regio vandaag niet uitgevoerd worden.

Nog volgens Delhaize blijven 103 van de 128 Delhaizewinkels in eigen beheer dicht. In de 25 winkels die vandaag open zijn, zijn volgens de supermarkt geen bevoorradingsproblemen.

Begin deze maand kondigde Delhaize aan dat het de 128 winkels die nog in eigen beheer zijn, gaat verkopen aan zelfstandige uitbaters. Tot onvrede van vakbonden en personeel, die vrezen voor mindere loon- en arbeidsvoorwaarden. Sindsdien houden veel winkels in eigen beheer hun deuren gesloten.

Meest gelezen