Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Rusland en Oekraïne akkoord over verlengen graandeal, maar is het nu met 60 of 120 dagen?

Oekraïne en Rusland zijn het eens geworden om de huidige graandeal te verlengen. Dat laat zowel de Turkse president Erdogan als de Oekraïense vicepremier Kubrakov weten. Terwijl Oekraïne zegt dat het om een verlenging met 120 dagen gaat, zegt Rusland dat het om slechts 60 dagen gaat.

De graandeal, officieel de Black Sea Grain Initiative, werd op 22 juli vorig jaar gesloten tussen Rusland en Oekraïne, een van de belangrijkste graanexporteurs ter wereld. Het akkoord kwam tot stand na bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije. 

Door de deal kan Oekraïne weer graan uitvoeren nadat miljoenen tonnen graan de in havens aan de Zwarte Zee een lange tijd tegengehouden werden door Rusland. Het akkoord zou komende nacht aflopen en dus drong de tijd om het eens te worden over een verlenging van de deal.

“Als gevolg van onze besprekingen met de twee kanten, hebben we verlengingen van de deal verzekerd”, zo laat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weten.  

Rusland toonde zich eerder bereid het te verlengen, maar slechts voor 60 dagen, terwijl Oekraïne met 120 dagen wilde verlengen. Het is echter onduidelijk wat het uiteindelijk is geworden.

Volgens een twitterbericht van de Oekraïense vicepremier Oleksandr Kubrakov is er een deal gevonden om met 120 dagen te verlengen:

Maria Zakharova, de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, ontkent dit echter. In een reactie aan het Russische persbureau Ria Novosti zegt ze dat de deal met slechts 60 dagen verlengd wordt, zoals eerder werd aangegeven.

Op Telegram wijst Zakharova op documenten die Rusland eerder deze week heeft overgemaakt aan de VN.

De Russische vertegenwoordiging bij de VN zwaait met dezelfde documenten op Twitter. "Elke claim dat het (de graandeal) verlengd wordt met meer dan 60 dagen is wishful thinking of opzettelijke manipulatie", luidt het. 

"Als Washington, Brussel en Londen willen dat de Oekraïense voedselexport door de humanitaire zeecorridor voortgaat,  hebben ze twee maanden de tijd om de sancties tegen de Russische landbouwexport op te heffen met behulp van de VN", sneert de Russische vertegenwoordiging bij de VN naar de VS, de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Meest gelezen