Radio2

Landbouwers voeren actie bij bezoek minister Demir (N-VA) in Weerde: "Nog altijd even ongerust"

In Weerde hebben een 30-tal landbouwers actie gevoerd aan zaal d'Oude School. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) was daar te gast op een drink van de plaatselijke N-VA. De boeren zijn nog steeds niet te spreken over de stikstofkwestie en kwamen daarom met hun tractoren op straat.

Gisteravond vond er in d’Oude School in Weerde de Lentedrink plaats van de plaatselijke N-VA. Minister Demir was daar aanwezig, maar dat was tot groot ongenoegen van de lokale boeren. Ongeveer 30 landbouwers verzamelden met hun tractoren om te protesteren tegen het stikstofbeleid.

De kwestie is nog altijd niet opgelost voor ons
Sara Panneels, landbouwer uit Grimbergen

“Er is dan wel een stikstofakkoord maar wij krijgen dat niet te zien”, zegt landbouwer Sara Panneels uit Grimbergen. “De landbouworganisaties kunnen ons daar niet meer over vertellen want zij krijgen het exacte document dat goedgekeurd is en de bijhorende cijfers niet in handen. Dat vinden we spijtig. We zijn nog altijd even ongerust. We staan nog exact even ver als vorige week en willen hier dus een signaal geven dat die kwestie nog altijd niet opgelost is voor ons."

De protestactie is vlot verlopen. "We laten onze aanwezigheid merken, onder meer door te claxonneren, maar we zoeken zeker geen confrontatie op en laten ook het verkeer door", zegt Panneels. Volgens korpschef Filip Van Steenbergen van de politiezone KASTZE (Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst) werd de actie ook getolereerd. “Er was een omlegging voorzien door onze ploegen. Er zijn heel wat tractoren, maar alles is rustig. De samenkomst werd niet verstoord.”

Meest gelezen