Nicolas Maeterlinck

Minister Van Peteghem (CD&V) acht het risico op een nieuwe bankencrisis "heel klein"

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) acht de kans erg klein dat er in België een nieuwe bankencrisis zal ontstaan, als gevolg van de problemen bij twee Amerikaanse banken en de Zwitserse bank Credit Suisse. "Je kan nooit zeggen dat er geen enkele impact zou kunnen zijn, maar we zien vandaag dat dat risico heel klein is", zegt Van Peteghem tijdens het ontbijtgesprek met Michaël Van Droogenbroeck op Radio 1.

Op de financiële markten zijn sinds een week steeds luidere echo’s te horen van de wereldwijde bankencrisis van 2008. De onrust ontstond toen vorige week in de VS eerst de Silicon Valley Bank failliet ging, gevolgd door de Signature Bank. 

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem verzekert in een interview met VRT NWS dat "er geen blootstelling is van die twee banken op de Belgische bankensector", gezien het om nichebanken gaat. 

BEKIJK - Minister Vincent Van Peteghem beantwoordt vragen over de huidige problemen bij de banken:

Videospeler inladen...

Anders is de situatie van Credit Suisse, de Zwitserse bank die werd meegezogen in de neerwaartse spiraal die veroorzaakt werd door het omvallen van de twee Amerikaanse banken. 

Credit Suisse is namelijk een systeembank, die heel belangrijk is voor de economie en dus niet mag omvallen. 15 jaar geleden dreigde dat bij verschillende systeembanken wel te gebeuren als de overheden ze niet van de ondergang hadden gered.

De top van Credit Suisse zit dit weekend samen met de Zwitserse toezichthouder over oplossingen voor de bank. De bank kreeg al 50 miljard Zwitserse frank steun toegekend van de Zwitserse centrale bank. Volgens minister van Financiën van Peteghem heeft de centrale bank zo aangegeven dat ze nog vertrouwen heeft in Credit Suisse. 

"We volgen de situatie uiteraard van heel nabij op", zegt minister Van Peteghem, "de nare herinnering" van de financiële crisis van 2008 indachtig. "Je kan nooit zeggen dat er geen enkele impact zou kunnen zijn, maar we zien vandaag dat dat risico heel klein is. Vandaag heb ik geen indicatie dat er enig gevaar is."

De minister herinnert eraan dat er na de vorige bankencrisis heel wat stappen ondernomen zijn om te voorkomen dat hetzelfde opnieuw zou gebeuren. "We hebben ervoor gezorgd dat de kredietwaardigheid is verbeterd, dat de buffers zijn aangescherpt en ons deposito- en garantiestelsel is versterkt."

Die buffers, zo zegt Van Peteghem, zijn vandaag groter dan toentertijd. "Daardoor is het regulerend kader heel wat sterker dan net na de financiële crisis, maar dat betekent natuurlijk niet dat we de situatie niet van heel nabij moeten opvolgen."

Vertrouwen

Tijdens de enorme crisis van 2008 hebben we gezien dat het heel bergaf snel kan gaan met de banken als het vertrouwen erin wegebt. Dat zien we nu ook, door de problemen bij de banken in de VS en in Zwitserland. 

Overheden kunnen wel allerlei veiligheden inbouwen; veel moeilijker is het om het vertrouwen in de banken stand te houden, dat onderkent ook Van Peteghem. "De enige manier waarop je met ongerustheid kan omgaan, is door heel feitelijk uit te leggen wat de situatie is. Het is belangrijk dat we de kalmte bewaren en het vertrouwen garanderen."

Het is belangrijk dat we vandaag de kalmte bewaren en het vertrouwen blijven garanderen.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

"We kunnen ook zeggen dat er geen blootstelling is op de Belgische bankensector. En we moeten blijven herhalen dat het regulerende kader waarbinnen de bankensector werkt, na de financiële crisis heel sterk versterkt is en dat die er vandaag voor zorgt dat vertrouwen kunnen hebben en dat de kans op gevaar en het risico miniem is."

"Vandaag zien we geen blootstelling op de Belgische banken. Uiteraard volgen we de situatie van heel nabij op, met de Nationale Bank van België en de Europese Centrale Bank. Het is belangrijk dat we vandaag de kalmte bewaren en het vertrouwen blijven garanderen."

BEKIJK - Het volledige ontbijtgesprek met minister Van Peteghem, waarin het ook gaat over de begroting en de pensioenen:

Videospeler inladen...

Eenzelfde boodschap is te horen bij Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale bank van België. In een interview met financiële kranten De Tijd en L'Echo zegt hij vandaag dat de Belgische banken bij de sterkste van Europa zijn, nadat er deze week stressscenario's zijn uitgevoerd. 

"Het is vandaag heel moeilijk een scenario te zien waarin we wegglijden in een financiële crisis", zegt Wunsch. "We hebben geen informatie dat de banken in Europa kwetsbaar zijn."

Wunsch wijst naar het verschil tussen de regulering in de Europese Unie en die in de Verenigde Staten, die soepeler is. "We komen nu tot de vaststelling dat sommige van die Amerikaanse regionale banken renterisico's hebben genomen die in Europa niet zijn toegelaten. We hebben de cijfers deze week bekeken. Het is heel moeilijk bij ons voorbeelden van banken te vinden die vergelijkbaar zijn met Silicon Valley Bank."

Meest gelezen