Nieuwe data rond oorsprong corona wijzen opnieuw naar Chinese markt: ook wasbeerhonden leken virus te dragen

Ook wasbeerhonden waren begin 2020 dragers van het coronavirus. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van opnieuw opgedoken data uit januari 2020. Toen werden de data verzameld door Chinese wetenschappers op een dierenmarkt in Wuhan. Die data werden verwijderd, maar zijn nu dus opnieuw opgedoken.

De data geven geen definitief antwoord op waar het coronavirus nu precies ontstond, maar lijken wel opnieuw te wijzen op een besmetting die van dier op mens ging, zo laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten.

Verdwenen data

Al in januari 2020 werden op een zogenaamde wet market, een soort illegale dierenmarkt, in de Chinese stad Wuhan data verzameld. Toen wetenschappers zich vragen stelden bij de inhoud, werden de gegevens snel weer weggehaald. 

Tot Chinese wetenschappers de data onlangs toch op de genetische databank GISAID zetten. Daar werden ze als per toeval ontdekt door een Franse bioloog die de internationale wetenschapsgemeenschap inlichtte. 

Wasbeerhonden worden op illegale markten vaak verhandeld voor hun pels
2004 AFP

Van (zoog)dier op mens

De stalen lijken te bevestigen wat tot nu toe ook al geweten was: het coronavirus ging wellicht eerst bij dieren rond en werd zo op een markt in Wuhan overgedragen op de mens. 

Nadat eerder al sporen werden gevonden bij vleermuizen, konden de wetenschappers virusdeeltjes ook linken aan verhandelde wasbeerhonden. Dat is een hondachtige die sterk lijkt op een wasbeer.

Een theorie is dat het zoogdier het virus overkreeg van vleermuizen en daarna de mens besmette. Eerder werd ook al gekeken naar schubdieren als tussenschakel.

Ondanks de data blijft China al drie jaar lang ontkennen dat het virus bij hen ontstond. De Chinese overheid heeft het nog altijd over een "buitenlandse" oorsprong. Volgens sommigen ontsnapte het virus dan weer uit een laboratorium, al ontbreekt daar concreet bewijs voor.

Meest gelezen