De brandweermannen samen met Simone, nadat ze haar terug hadden gevonden tijdens een brandweeroefening.

Vrouw (80) met dementie op derde dag van verdwijning levend gevonden op militair domein

Een vrouw met dementie die al drie dagen vermist was, is vanochtend levend teruggevonden op het militair domein van Houthalen-Helchteren. Dat meldt Het Nieuwsblad en het nieuws is bevestigd door het parket van Limburg. De 80-jarige Simone Mariën verdween donderdag en werd vanochtend levend en wel gevonden tijdens een brandweeroefening. De opluchting bij de familie van de vrouw is groot.

Vanochtend werden in Houthalen-Helchteren, in Limburg, voor de derde dag op rij zoekacties georganiseerd naar de 80-jarige Simone, die donderdag met haar fiets was vertrokken aan haar woning. Sindsdien was de vrouw niet meer gezien. De politie en het parket beschouwden de verdwijning van de vrouw meteen als onrustwekkend omdat ze aan dementie lijdt.

Donderdag, kort na haar verdwijning, werd door de hulpdiensten en door buurtbewoners al volop gezocht in de omgeving van haar huis. Gisteren zetten de hulpdiensten een helikopter met een warmtecamera en quads in om de bosrijke omgeving te doorzoeken. Ook de cel vermiste personen van de federale politie was nauw betrokken. 

Bij de zoekacties kreeg de politie heel wat hulp van vele vrijwilligers, met wie vanochtend lijnzoekingen georganiseerd werden om bepaalde gebieden zorgvuldig uit te kammen. 

Kort voor de middag kwamen de eerste berichten, dat er een vrouw gevonden was die aan de beschrijving voldeed. De zoon en schoondochter van Simone stonden op dat moment klaar om met vrijwilligers opnieuw te gaan zoeken. 

Maar toen kwam de bevestiging: het ging wel degelijk om de vermiste Simone. Ze bleek levend en wel te zijn. Het verlossende nieuws werd op applaus onthaald bij de tientallen vrijwilligers die klaar stonden om te gaan zoeken.

BEKIJK - VRT NWS was erbij toen de familie het goede nieuws kreeg. “We zijn natuurlijk opgelucht,” reageert Koen Neyens, de zoon van de teruggevonden Simone, “want we hebben drie dagen in spanning geleefd”.

Videospeler inladen...

Neyens houdt eraan iedereen te bedanken die de afgelopen dagen meegeholpen heeft om zijn moeder te zoeken.

Brandweeroefening

De vrouw werd gevonden door opmerkzame brandweerlieden die vanochtend bezig waren met een oefening op het militair domein van Houthalen-Helchteren. Bij de briefing die aan hun oefening voorafging, was aan de brandweermannen gevraagd om extra alert te zijn. De brandweerploegen reden met 4x4-voertuigen rond, toen ze de vrouw opmerkten.

"Ze was verward, maar ze verkeerde nog in een goede conditie", vertelt brandweerkapitein Rob Reynders. Vanop de vindplek werd de vrouw met een Unimog naar een militaire site gebracht, waar ze de eerste opvang en iets te drinken kreeg. 

Vervolgens is ze met een ziekenwagen naar het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder gebracht. Hoewel de vrouw verward is, stelt ze het goed, zegt Pieter Strauven van het parket van Limburg aan VRT NWS.

BEKIJK - Brandweerman Jozef Van Herck: "Een kranige vrouw"

Videospeler inladen...

BEKIJK - "Zodra ze uit het ziekenhuis ontslagen kan worden, wordt ze opgevangen door haar familie", zei Pieter Strauven van het parket om 13 uur in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bedankingen

Burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) van Houthalen-Helchteren reageert ook heel opgelucht: "Het super nieuws is bevestigd", schrijft hij op Facebook. 

"Het was hartverwarmend te zien hoe onze bevolking zich massaal heeft ingezet. Ik ben heel blij voor de familie. Ik dank de hulpdiensten, de militairen, het parket en politiezone Carma en vooral de inwoners en buren van Houthalen-Oost", aldus de burgemeester.

Volgens Yzermans zal ze de nacht in het ziekenhuis doorbrengen, maar stelt ze het verder goed.

Op Facebook schrijft een buurvrouw dat ze namens de man van de vrouw iedereen uit de grond van zijn hart wil bedanken voor de initiatieven die genomen werden om de vrouw te vinden. "Woorden schieten te kort van blijdschap. Nooit gedacht dat dit zo positief kon eindigen", luidt het.

Het ging in Limburg om de tweede vrouw met dementie die in drie weken tijd vermist raakte. 

Eind vorige maand verdween een 75-jarige vrouw, die na een hele reeks zoekacties dood werd teruggevonden op zo'n 2,5 kilometer van haar woonst.

Meest gelezen