Een scène uit "Paix sur les champs"

Regisseur van eerste Belgische film met Oscarnominatie overleden

De Belgische cineast en scenarist Jacques Boigelot is op 93-jarige leeftijd overleden. De filmmaker is twee weken geleden, op 4 maart, overleden, zo laat zijn familie weten. Boigelot is de regisseur van "Paix sur les champs", de eerste Belgische film die genomineerd werd voor de Oscars, in de categorie Beste Internationale Film.

Jacques Boigelot werd op 23 augustus 1929 geboren in Ukkel en startte zijn carrière eind jaren veertig als assistent-regisseur en scenarist van reclamefilms. In de jaren 50 maakte hij een aantal kortfilms en in 1958 trad hij in dienst bij de Franstalige openbare omroep RTBF, als programmator van films. 

Zijn professionele hoogtepunt beleefde Boigelot in 1971, toen zijn eerste langspeelfilm "Paix sur les champs" meteen een Oscarnominatie in de categorie Beste Internationale Film in de wacht sleepte. "Paix sur les champs", een verfilming van een roman van Marie Gevers, is een familiaal drama dat zich afspeelt op het Vlaamse platteland.

Het was de eerste keer dat een Belgische film die eer in Hollywood te beurt viel. Zeven andere films zouden later het voorbeeld van "Paix sur les champs" volgen, met "Close" van Lukas Dhont dit jaar voorlopig als laatste.

Meest gelezen