PhotoNews

Sneller persoonlijk zorgbudget voor mensen met handicap in noodsituatie

Mensen met een handicap die worden geconfronteerd met een plotse, moeilijke zorgsituatie, gaan voortaan sneller een persoonsvolgend budget kunnen krijgen. Dat belooft minister van welzijn Crevits (CD&V). Wie zijn zorg plots ziet wegvallen, kan via een noodprocedure meteen een budget aanvragen voor zorg en ondersteuning.

Tot dusver werden aanvragen voor persoonsvolgende zorgbudgetten in noodsituaties zeer streng beoordeeld, erkent Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Wie via de noodprocedure zo'n budget aanvroeg, werd tot nu toe in bijna één op de twee gevallen geweigerd.

Crevits wil de aanvragen soepeler behandelen waardoor mensen met een handicap in urgente situaties sneller over een (hoger) persoonsvolgend zorgbudget kunnen beschikken.

run co

Schrijnende situaties

Voorbeelden van zulke situaties zijn mensen met een handicap voor wie de zorg plots wegvalt door een echtscheiding, een uithuiszetting of een overlijden. Zij kunnen zich aanmelden voor een noodprocedure voor een verhoogd zorgbudget waardoor zij niet opnieuw moeten aanschuiven op een wachtlijst. Door de strenge criteria ontstonden in het verleden al vaak moeilijke en schrijnende situaties, zo toonde een reportage van Terzake in december van vorig jaar nog aan.

BEKIJK - Joke Mariman en Karl Meesters vingen bot bij hun noodprocedure: "Dat heeft ontzettend veel stress veroorzaakt voor mezelf, mijn gezin en mijn familie. Mijn moeder is gestorven aan hartzeer."

Videospeler inladen...

Volgens Crevits zal ondersteuning voornamelijk vanuit het perspectief van de persoon met een handicap worden bekeken in plaats vanuit die persoon en zijn of haar sociaal netwerk. Het "wegvallen van ondersteuning" wordt ook ruimer gedefinieerd. Iemand die plots sterk achteruitgaat, komt nu ook in aanmerking voor een verhoogd budget.

De aanpassing van de criteria gebeurt met onmiddelijke ingang. Jaarlijks zijn er zo'n vijfhonderd aanvragen voor de noodprocedure. Het kabinet van Crevits verwacht dat het aantal goedgekeurde dossiers door de aanpassing zal stijgen.

Meest gelezen