Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Dodental in Zuidoost-Afrika na dubbele passage van tropische cycloon Freddy loopt op tot meer dan 500

In het zuidoosten van Afrika zijn inmiddels meer dan vijfhonderd mensen omgekomen door de tropische storm Freddy. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van de autoriteiten van Malawi, Mozambique en Madagaskar.

De cycloon ontstond op 4 februari voor de noordwestkust van Australië en trok daarna over de Indische Oceaan richting het eiland Madagascar, voor de Oost-Afrikaanse kust. Op 24 februari ging Freddy een eerste keer aan land in de buurt van Vilanculos, in het zuiden van Mozambique. Daarna trok de storm noordwaarts richting Quelimane en won ze weer aan kracht boven het warme zeewater.

Vorig weekend kwam de tropische cycloon een tweede keer aan land en liet daar opnieuw een spoor van vernieling achter. Freddy eiste ondertussen al meer dan 500 mensenlevens. Vooral Malawi is hard getroffen door de storm. Daar kwamen zeker 438 mensen om het leven. 

BEKIJK - Onder moeilijke omstandigheden worden lichamen geborgen in Malawi

Videospeler inladen...

Uitzonderlijk lang

Freddy is een van de sterkste stormen die ooit op het zuidelijke halfrond is waargenomen en is mogelijk de langst aanhoudende tropische cycloon ooit. In zes dagen tijd viel een hoeveelheid regen die normaal gesproken in ongeveer zes maanden naar beneden komt.

Volgens de Verenigde Naties ervaren in het land meer dan een half miljoen mensen de gevolgen van de storm. Tienduizenden mensen verloren hun woning door de overstromingen en modderstromen die veroorzaakt zijn door de zware regenval van de afgelopen tijd.

ThokoChikondi2023

Meest gelezen