Joe Biden beantwoordde vrijdag vragen van reporters over het arrestatiebevel tegen Poetin.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

VS-president Biden: "Arrestatiebevel van Internationaal Strafhof tegen Poetin is gerechtvaardigd"

De Amerikaanse president Joe Biden vindt het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen de Russische president Vladimir Poetin gerechtvaardigd. Het Strafhof wil Poetin vervolgen voor oorlogsmisdaden. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft het over "een historisch moment".

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vaardigde gisteren een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin. Volgens het hof heeft hij zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden in Oekraïne en de onwettelijke deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland. Het arrestatiebevel betekent dat Poetin moet worden opgepakt en uitgeleverd aan het Strafhof om daar te kunnen terechtstaan. Tenminste, in de 123 landen die het Strafhof erkennen. Rusland doet dat niet.

Wat houdt een arrestatiebevel in?

Wat houdt een arrestatiebevel van het ICC in?

  • Gerechtelijk bevel om de arrestatie en overdracht van een persoon te bevelen die beschuldigd wordt van de zwaarste internationale misdaden.
  • Kan alleen worden uitgevaardigd als er voldoende bewijs is tegen de persoon.
  • Alle landen die het Statuut van Rome van het ICC hebben geratificeerd zijn verplicht om samen te werken met het ICC om de gezochte persoon te arresteren en over te dragen aan het hof.

"Gerechtvaardigd"

Het is de eerste keer dat een wereldleider op zo'n hoog niveau door het Strafhof wordt vervolgd. Het is ook de eerste keer dat een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Rusland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten, red).

De Amerikaanse president Joe Biden juicht het arrestatiebevel tegen Poetin toe. "Ik denk dat het gerechtvaardigd is", zei hij aan journalisten. "Het Strafhof is niet overal internationaal erkend, ook niet door ons. Maar ik denk dat het een heel duidelijk punt maakt."

BEKIJK - "Een sterk punt", zegt Joe Biden:

Videospeler inladen...

Zoals Biden zegt, hebben ook de Verenigde Staten het Internationaal Strafhof niet erkend. Ze willen niet meewerken met het ICC uit vrees dat Amerikaanse soldaten kunnen worden aangeklaagd. Naast de Verenigde Staten werken ook China, India, Israël, Noord-Korea, Iran, Pakistan en Syrië niet mee met het hof. De VS buiten beschouwing gelaten, zijn sommige van die landen belangrijke bondgenoten van Rusland.

Zelenski: "Kan niet anders dan dat Poetin op de hoogte was"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski had het in zijn dagelijkse toespraak over "een historisch moment". Hij bedankte het Internationaal Strafhof en hoofdaanklager Kharim Khan om "staatswreedheden" te vervolgen.

Volgens Zelenski kan het niet anders dan dat Poetin op de hoogte was van de deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland. "Zo'n criminele operatie zou onmogelijk geweest zijn zonder het bevel van de allerhoogste leider van deze terreurstaat", klonk het.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz verwelkomt de beslissing van het Internationaal Strafhof. "Het ICC is de juiste instantie om oorlogsmisdaden te onderzoeken. Niemand staat boven de wet, en dat wordt nu wel duidelijk", zei hij.

Rusland: "Geen enkele waarde"

Rusland zelf ontkent met klem de beschuldigingen over het deporteren van kinderen naar Rusland en lacht het arrestatiebevel weg. Het heeft geen enkele waarde, klinkt het.

Het is inderdaad maar de vraag in hoever het arrestatiebevel uitgevoerd zal worden. Het beperkt president Poetin wel in zijn bewegingsvrijheid, hij zal niet meer kunnen reizen naar de 123 landen die het ICC wel erkennen.  

In het 20-jarige bestaan van het ICC heeft het 52 mensen aangeklaagd. Poetin is nog maar de derde president. Eerder werden arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Soedanese president Omar Al Bashir en de Libische leider Mo'ammar Al Khadafi. Al Bashir, die in 2019 afgezet en opgepakt werd, wordt in Soedan vastgehouden en is nog niet uitgeleverd. Al Khadafi werd gedood voor hij kon worden uitgeleverd.

Meest gelezen