Wyoming verbiedt als eerste Amerikaanse staat alle abortuspillen

Vrouwen in de Amerikaanse staat Wyoming krijgen geen toegang meer tot abortuspillen. Ook dokters en apothekers die de abortuspil voorschijven of verkopen, riskeren er een celstraf van zes maanden. De Republikeinse staat is de eerste die zo'n verbod uitvaardigt. 

De Amerikaanse bergstaat Wyoming is de eerste die het verbod op abortuspillen goedkeurt. "Het is een van de meest conservatieve staten in de VS", zegt correspondent Björn Soenens. "Wie abortusmedicatie gebruikt, voorschrijft of verkoopt, riskeert een celstraf van zes maanden en een boete van 9.000 dollar". De wet zou ingaan in juli. 15 andere Amerikaanse staten hebben de toegang tot de pillen al beperkt en in 13 staten is abortus helemaal verboden. Maar overal lopen rechtszaken van activisten, waardoor de toepassing van de beperkingen op zich laat wachten.  

De Republikeinse gouverneur Mark Gordon is een felle anti-abortusactivist en pleit voor de maatregel vanuit zijn geloof: "Ik geloof dat alle leven heilig is en dat elk individu, ook ongeboren, met waardigheid en medelijden moet worden behandeld." Samen met het verbod op abortuspillen, wil Gordon ook een wet laten goedkeuren die abortus onder bijna alle omstandigheden verbiedt. Hij wil die wet laten goedkeuren zonder zijn handtekening, om mogelijke rechtszaken te voorkomen.

Eerdere pogingen van Gordon om abortus geheel of gedeeltelijk te verbieden, zijn door de rechtbank afgekeurd omdat ze zouden ingaan tegen de Grondwet van Wyoming, die de vrijheid van gezondheidszorg garandeert. 

Op naar nationaal verbod op abortuspil?

Steeds meer Amerikaanse staten met conservatieve gouverneurs richten hun pijlen op de abortusmedicatie, de meest gekozen manier voor vrouwen om een abortus te laten uitvoeren. Ze hopen op een vonnis van een rechter in Texas, die een federaal verbod op het geneesmiddel mifepristone wil afdwingen, een van de twee pillen die bij abortus wordt toegediend. Op die manier hopen ze de uitwegen voor vrouwen om in andere staten hun pillen te gaan kopen, af te snijden. In de staten die al beperkingen hebben doorgevoerd, proberen vrouwen de medicijnen via het internet aan te kopen in andere staten of vanuit Europa.  

De strijd tussen voor- en tegenstanders van abortus is verhevigd sinds de afschaffing van het landelijke recht op abortus, de zogenoemde "Roe vs Wade". Sindsdien mogen staten zelf beslissen over hun abortuswetgeving. Heel wat conservatieve staten sleutelen nu aan hun wetgeving om abortus te beperken. Ze krijgen veel tegenkanting van activisten die de wetten aanvechten bij de rechtbank. 

Meest gelezen