Radio2

Beste schoenenpoetsers van Europa verkozen in Brussel

In Brussel hebben de beste schoenenpoetsers van Europa gestreden om een gouden borstel. Mensen konden in Tour & Taxis het hele weekend hun leren schoenen laten poetsen. Een jury hield de deelnemers nauw in de gaten en deelde uiteindelijk twee prijzen uit voor beste techniek en nog een derde voor klantvriendelijkheid en ondernemerschap.

In Tour & Taxis vond dit weekend een wedstrijd plaats voor beste schoenenpoetser van Europa. Mensen konden hun leren schoenen door professionelen laten poetsen, waarop een jury toekeek. 

De jury deelde drie verschillende prijzen uit. "We hebben twee prijzen uitgedeeld voor beste techniek. De eerste gouden borstel is voor de Parijse Joris Merle en de tweede gouden borstel ging naar Al Hassane Bà, een Sengalees-Marokkaanse schoenenpoetser. Daarnaast hebben we ook nog een gouden borstel uitgedeeld voor beste ondernemerschap en klantenservice. Die is naar de Italiaan Gaio il Calzolaio gegaan", zegt Marcello Faraggi, voorzitter van de European Shoe Shine Association (ESSA).

BEKIJK - Schoenenpoetsers uit heel Europa zakten naar Brussel af:

Videospeler inladen...

Het event was een groot succes en lokte zo'n 600 mensen, klinkt het bij de organisatie. De bezoekers waren ook enthousiast. "Mijn man heeft hier vandaag zijn schoenen laten poetsen. Normaal doe ik dat altijd. Dus het is wel eens leuk om te zien", klinkt het. "Mijn schoenen zijn zo goed als nieuw. Het is zeer mooi gedaan."

Het mooie aan de stiel is om mensen te verrassen die niet dachten dat hun schoenen opnieuw zo konden blinken
Bram Casier, schoenenpoetser uit Blankenberge

Schoenenpoetser Bram Casier uit Blankenberge viel net buiten de prijzen. "Voor mij was het belangrijkste om hier te zijn en ook eens te kijken wat de rest doet. Ik doe het professioneel sinds een paar maanden, maar mijn eigen schoenen poets ik al tien jaar. De schoenen die ik nu aanheb komen van een citytrip naar Avignon. Ik was er meteen verliefd op: op klassieke, deftige, geblonken schoenen. Ik probeer ze al tien jaar nieuw te houden", zegt hij. 

"Het mooie aan de stiel is om oude schoenen een tweede leven te geven en mensen blij te maken en hun blik te zien als ze niet verwacht hadden dat hun schoenen opnieuw zo konden blinken."

De drie winnaars: Al Hassane Bà, Gaio il Calzolaio en Joris Merle
Radio2
Radio2
Radio2
Radio2

Meest gelezen