Flip Franssen

Scholieren lopen nachtje stage in UZ Gent: "Veel zwaarder dan verwacht"

Vannacht mochten scholieren een nachtshift meevolgen in een zorginstelling, ook de 17-jarige Eline in het UZ Gent. Dat is één van de manieren waarop de organisatoren van de Dag van de Zorg dit jaar werving in de kijker willen zetten, want er is nog steeds een groot personeelstekort in de sector. En ook zij-instromers worden aangemoedigd, nu het extra budget vastligt dat het mogelijk moet maken om aan de slag te gaan zonder zorgdiploma, terwijl je begeleid wordt om de nodige kwalificaties te halen.

Op de Dag van de Zorg openen vandaag zo'n 200 zorginstellingen hun deuren voor het publiek. Dit jaar staat de dag in het teken van werving, want er is nog steeds een stevig personeelstekort in de sector: er zijn 6.000 à 7.000 openstaande vacatures, waaronder ongeveer 2600 voor verpleegkundigen en een duizendtal voor zorgkundigen, volgens Zorg- en Welzijnsambassadrice Candice De Windt. In De Ochtend op Radio 1. "Het is waar, er zijn veel vacatures, maar de hele arbeidsmarkt staat een beetje in brand", reageert De Windt.

Al is het toch opvallend: na de coronalockdowns was er een korte piek in het aantal geïnteresseerden in een zorgopleiding. Begin dit academiejaar bleek echter dat het aantal inschrijvingen van studenten voor de opleiding verpleegkunde daalt. Om de interesse te prikkelen, mochten een aantal leerlingen een nachtje meelopen met stagiairs in de zorgsector.

Zo ook Eline Vanacker, die vannacht verschillende afdelingen mocht ervaren in het UZ Gent. Dat vertelde ze vanochtend in "De Ochtend". "Ik vond het superinteressant omdat je van elke afdeling kon zien hoe het in z'n werk gaat, en zo leerde je wel een ruimere blik krijgen op wat de zorg inhoudt".

"Het was veel zwaarder dan verwacht", zeggen ze ook aan ons jongerenkanaal nws.nws.nws:

En daar mag meer aandacht voor zijn, zei De Windt, zelfs in nog bredere zin: "kinderbegeleiders, persoonsbegeleiders, ergotherapeuten zoeken wij volop, maar ook IT'ers, ingenieurs... Werken in de zorg is echt veel breder, we hebben elke vorm van talent nodig", aldus De Windt.

LUISTER - Zorg- en Welzijnsambassadrice Candice De Windt vertelt over de Dag van de Zorg en het personeelstekort in de sector in De Ochtend:

Om het grote tekort in te vullen, ondanks het gebrek aan voldoende studenten, besliste de sector eerder al om extra zij-instromers aan te trekken. Er werd budget vrijgemaakt om mensen die vanuit een andere sector of als werkloze willen instromen, onmiddellijk in te zetten op de werkvloer mét loon, op voorwaarde dat ze een kwalificerend opleidingstraject volgen.

Vandaag maakte Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) bekend dat er per traject bijna 7.000 euro steun is voor de begeleidingstrajecten van die zij-instromers. Het zou gaan om 3.300 mensen, vanaf 1 april.

Videospeler inladen...

Meest gelezen