Radio2

Eerste carnavalsnacht in Halle lokt duizenden bezoekers

In Halle vindt nog tot en met dinsdagochtend Carnaval Halle plaats, een van de grootste evenementen in Vlaams-Brabant. Het feest werd zaterdagnamiddag afgetrapt met de verkiezing van een nieuwe prins en prinses carnaval en lokte ongeveer 15.000 bezoekers. Straks trekt de grote carnavalsstoet door de straten van Halle.

Van zaterdag 19 maart tot en met maandag 20 maart vindt het jaarlijkse volksfeest Carnaval Halle plaats. Duizenden mensen komen dan op straat om drie dagen lang feest te vieren in de stad. Vorig jaar lokte het feest 200.000 bezoekers.

Het carnavalsfeest werd gisterennamiddag afgetrapt met de verkiezing van een nieuwe prins en prinses carnaval. Op de Grote Markt kwam kersverse prins Steve uit de ton van reus Vaantjesboer gekropen en prinses Evy uit de ton van reuzin Vaantjesboerin. Burgmeester Marc Snoeck gaf zijn sjerp en sleutels van het stadhuis symbolisch aan het nieuwe prinsenpaar. (Lees verder onder de foto's.)

Prins Steve komt uit de ton van reus Vaantjesboer
Radio2
Burgemeester Marc Snoeck draagt symbolisch zijn macht over aan het nieuwe prinsenpaar
Radio2

De eerste nacht lokte meteen ook veel bezoekers. De veiligheidsdiensten schatten dat er ongeveer 15.000 feestvierders aanwezig waren in de stad. Het feest gaat vandaag door met als hoogtepunt de grote carnavalsstoet die vanaf 14.30 uur door de straten van Halle trekt. Vanaf 21 uur is er ook nog een lichtstoet.

"Veiligheidsdorp"

Vanuit een "veiligheidsdorp" houden politie, brandweer, het Rode Kruis, organisator Halattraction en de stad Halle het feestgedruis nauw in het oog via camerabeelden. Een 70-tal politieagenten en een 60-tal medewerkers van het Rode Kruis lopen ook rond in de stad om alles veilig te laten verlopen.

Tijdens de eerste carnavalsnacht werden in totaal 77 mensen naar de hulppost in het Heilig-Hart & College gebracht, 25 mensen moesten rechtstreeks naar de spoedafdeling van het Sint-Mariaziekenhuis. Daarbij ging het vooral om dronken mensen of mensen met lichte verwondingen. De politie moest ook af en toe tussenkomen bij vechtpartijen en bij overlast door overmatig alcohol- en druggebruik. 

Het "veiligheidsdorp" waar de veiligheidsdiensten het feestgedruis monitoren
Radio2

Meest gelezen