ASTER / EnergyVision

Eerste zonnepanelen op sociale woningen in Limburg geplaatst in Maaseik

In Limburg zijn voor het eerst zonnepanelen geplaatst op sociale woningen. Het gaat om 45 sociale woningen in Maaseik. Niet alleen is dat goed voor het klimaat, maar de stroom is tot 34 procent goedkoper voor de sociale huurders. "Het is een goede zaak dat dit mogelijk is voor mensen die vaak minder middelen hebben", zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD).

"Wij hebben in Maaseik op 45 sociale woningen zonnepanelen geplaatst. Dat is de eerste locatie in Limburg waar dat gebeurd is", vertelt Sven Van Elst, algemeen directeur van ASTER, het bedrijf dat zonnepanelen plaatst op sociale woningen. "Dit was een samenwerking met EnergyVision, onze aannemer, en Belfius Bank, die alles financierde." De zonnepanelen werden geplaatst op woningen van de sociale huisvestigingsmaatschappij Ons Dak. Er waren 2 belangrijke doelstellingen voor dit project.

"Enerzijds willen we zo ons steentje bijdragen tot het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Eens we alle zonnepanelen geïnstalleerd hebben in Vlaanderen, stoten we jaarlijks 35.000 ton CO₂ minder uit", legt Van Elst uit. "Anderzijds, en dat is minstens even belangrijk, leveren we zonnestroom aan sociale huurders die 28 tot 34 procent goedkoper is."

radio2

De primeur

"Het is een goede zaak dat dit mogelijk is voor sociale woningen en mensen die minder middelen hebben", zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD). "Duurzaamheid is een belangrijke doelstelling in ons beleidsplan. Ik was ook de eerste Vlaamse burgemeester die het charter drinkbare rivieren getekend heeft. Het is niet gemakkelijk, want de burger is vaak niet bezig met natuur en de gezondheid op lange termijn. En dat is toch iets waarvan we het belang duidelijk moeten maken."

"We zien dat veel mensen particuliere zonnepanelen plaatsen. Dat is lokale productie en energieopwekking, maar ook goed voor de leefomgeving en de factuur. Maar als het over sociale woningen gaat, stonden we achter", zegt Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie (N-VA). "In Maaseik staan ze nu op 45 sociale woningen, maar de komende 4 jaar zullen er heel wat bijkomen. We hebben plannen om 400.000 zonnepanelen op verschillende sociale woningen te plaatsen. Dit is alvast een symbolische eerste stap." 

Minister Zuhal Demir gaf een korte speech over het belang van zonnepanelen.
radio2

Meest gelezen