Radio2

Eeuwenoude traditie van de processie in bedevaartsoord Hallaar is groot succes

In Hallaar, bij Heist-op-den-berg, heeft de eeuwenoude traditie van de processie van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand opnieuw plaatsgevonden. Een Mariabeeld uit de zestiende eeuw wordt dan rondgedragen door de straten van het bedevaartsoord.

In de Heistse deelgemeente Hallaar hebben is vandaag opnieuw een eeuwenoude traditie voortgezet. De processie van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand is opnieuw door het centrum getrokken. Daarbij wordt een Mariabeeld uit de zestiende eeuw rondgedragen. De edities van 2020 en 2021 konden niet doorgaan, maar die van vorig jaar werd onder grote belangstelling bijgewoond.

Tijdens de processie lopen delegaties van plaatselijke verenigingen mee, zoals de Chiro of fanfare, maar ook leerlingen van de lokale basisschool. Zij krijgen passende kostuums. “We lopen elk jaar met de Chiro mee. Het is een echte traditie”, zegt Chiroleider Bart Ceulemans. "Ik ben zelf in de lagere school zes jaar mee gegaan, daarna zes jaar als lid van de Chiro en nu al vier jaar als leider.” (Lees verder onder de foto.)

Radio2

Zwaar beeld

Het beeld zelf werd oorspronkelijk door maagden gedragen, maar omdat het heel zwaar is, namen mannen die taak lange tijd op zich. Maar sinds kort zijn het opnieuw de vrouwen die het beeld ronddragen. “Een aantal jaar geleden kreeg ik het idee om het opnieuw door vrouwen te laten dragen”, zegt Martina Van Loo. “Ik dacht: als zij dat vroeger konden, moeten wij dat ook kunnen. We dragen het afwisselend met een groepje van negen vrouwen. We hebben daar dan een paar dagen een stijve schouder van, maar dat is het minste. Het is iets unieks in de streek. Het geeft een soort verbondenheid met de mensen die hier wonen en je ziet vrienden van vroeger terug. Dat is super.”

Negen vrouwen dragen afwisselend het Mariabeeld
Radio2

Ook voor toeschouwers is het een heus feest. “Voor mij is het een speciaal jaar, want het is de eerste keer dat mijn zoon mag meegaan. Hij treedt als het ware in mijn voetsporen, want ik heb ook altijd meegedaan”, zegt Thomas Meulenbergs. Ook de organisatoren zijn tevreden. “Het was een prachtige editie. Er was veel volk, veel sfeer en verbondenheid”, zegt ceremoniemeester Filip Laeveren. “Daarnaast willen we ook blijven evolueren. Zo komen de mensen van het rusthuis ook altijd kijken en kregen we daarstraks het idee om hen in de toekomst misschien ook mee te laten wandelen. Al is de traditie eeuwenoud, evolutie kan nooit kwaad.”

Het is een speciaal jaar, want mijn zoon mag voor het eerst meegaan
Thomas Meulenbergs

Na de processie zit het feest er nog niet op. “De kermis staat er. Veel ouders gaan er met hun kinderen naartoe en ook bij de lokale verenigingen kan nog iets gedronken worden”, zegt Laeveren. “De processie mondt altijd uit in een heus volksfeest op de jaarmarkt”, aldus Meulenbergs.

Meest gelezen