radio2

Gele doos eerstelijnszone West-Limburg gelanceerd in Leopoldsburg

In Leopoldsburg is voor het eerst de gele doos van de eerstelijnszone West-Limburg gelanceerd. Inwoners van Leopoldsburg, Ham en Tessenderlo die ouder zijn dan 65 jaar en inwoners van Beringen die ouder zijn dan 75 jaar kunnen zo'n doos afhalen. Daarin zitten allerlei belangrijke medische gegevens die hulpverleners helpen snel en correct aan de slag te gaan bij noodgevallen.

"Op de Dag van de Zorg hebben wij, de eerstelijnszone West-Limburg, de gele doos gelanceerd in het dienstencentrum van Leopoldsburg", vertelt Fran Verbruggen, coördinator eerstelijnszone West-Limburg. "De lokale besturen van Leopoldsburg, Ham, Tessenderlo en Beringen hebben samengewerkt met de welzijns- en zorgsector om oudere mensen te helpen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen." Inwoners van Ham, Tessenderlo en Leopoldsburg die ouder zijn dan 65 jaar en inwoners van Beringen die ouder zijn dan 75 jaar kunnen zo'n gele doos afhalen. Vanaf vandaag kon dat al in Leopoldsburg, de rest volgt deze en volgende week. In totaal zullen er dit jaar ongeveer 10.000 dozen verdeeld worden.

"In een gele doos zit een medische fiche met identiteitsgegevens en een wilsverklaring om in te vullen", legt Verbruggen uit. "In geval van nood kan er zo duidelijk gemaakt worden op welke manier je het best wil en kan geholpen worden. Per huishouden is er een doos voorzien. Het is de bedoeling dat de bewoners alle informatie over zichzelf en hun medicatie er in stoppen zodat de hulpverleners snel op de hoogte zijn. Ze kunnen de documenten zelf invullen en up to date houden, maar wij raden aan dat samen met de huisarts of apotheker te doen."

Belangrijk voor oudere mensen

"We zijn nu als eerste in West-Limburg gestart met dit initatief, dat heel belangrijk is voor oudere mensen", zegt burgemeester Wouter Beke (CD&V). "We hebben de voorbije weken verschillende verhalen gehoord van mensen met dementie die plots de weg kwijt zijn. Ook over dementie zitten er documenten in de gele doos om ervoor te zorgen dat we daar zo maximaal mogelijk op kunnen anticiperen. We willen onze oudere bevolking zoveel mogelijk koesteren, helpen en begeleiden waar het kan."

Eerstelijnszone West-Limburg

Meest gelezen