Hasseltse cipiers leggen donderdag en vrijdag het werk neer

Vanaf woensdagavond gaan de cipiers van de Hasseltse gevangenis twee dagen staken, tot vrijdag 22 uur. Dat bevestigt ACOD-vakbondsman Kristof Muyters. De onveilige werkomstandigheden vormen de reden voor de staking. Tijdens een grootschalige sweeping in de avond van 7 maart werden in de gevangenis gsm's, drugs en messen in beslag genomen. "We willen een strenger beleid inzake drugs en wapens en vragen meer veiligheid", aldus Muyters.

De sweeping kwam er nadat verschillende jaren informatie circuleerde dat er onder meer drugs, kleine gsm's en keramische wapens binnengesmokkeld werden. 

Tijdens de actie werden daadwerkelijk gsm's, drugs en (zelfgemaakte) wapens gevonden. Een week na de sweeping van de verdieping waar de langgestraften verblijven, viel het parket ook binnen bij drie cipiers die in de gevangenis van Hasselt werkten. Woensdag werd één van hen in verdenking gesteld voor passieve omkoping. 

Afgelopen vrijdag zat de vakbond samen met de directie om de veiligheidssituatie te bespreken. De cipiers willen dat er een strenger drugs- en agressiebeleid komt, en dat er geld wordt vrijgemaakt om de kapotte infrastructuur te herstellen. De voorstellen van de directie bleken niet te volstaan voor de socialistische vakbond, die het voorgestelde protocol verwierp.

Meest gelezen