Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tijdens de 83e editie van het Nationaal Zangfeest
Nicolas Maeterlinck

Nationaal Zangfeest in Antwerpen: organisator roept N-VA en Vlaams Belang op om "samen te werken aan de splitsing van België"

In de Lotto Arena in Antwerpen vindt vandaag, na drie jaar afwezigheid door de coronacrisis, de 83e editie van het Nationaal Zangfeest plaats. Bij aanvang van het evenement riep Bart Fierens, voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond, de partijvoorzitters van N-VA en Vlaams Belang op om de handen in elkaar te slaan bij de verkiezingen van 2024.

Het Zangfeest wordt al sinds 1933 georganiseerd in Antwerpen, achtereenvolgens in de Handelsbeurs, het Sportpaleis en de Lotto Arena. Met het evenement wil het ANZ meer aandacht vragen voor de Vlaamse muziek, maar het is ook een van de grootste jaarlijkse bijeenkomsten van Vlaams-nationalisten.

Het evenement begon met een speech van Bart Fierens, voorzitter van het ANZ, die grotendeels in het teken stond van de verkiezingen van 2024. Fierens riep de voorzitters van N-VA en Vlaams Belang op om de handen in elkaar te slaan voor een echte splitsing van het land. 

Vergeet wat u verdeelt, werk samen aan de splitsing van dit land
Bart Fierens, voorzitter ANZ

"Tom en Bart, maak eerst een afspraak met elkaar en dan een afspraak met de geschiedenis. De Vlaamse Beweging heeft meer dan voldoende geduld gehad. Realiseer uw beginselverklaring." 

"Vergeet wat u verdeelt, werk samen, werk samen aan de splitsing van dit land. Daarna, als dat gebeurd is, kan ieder van u terug zijn eigen weg gaan", zei hij tot de partijvoorzitters. Tom Van Grieken van Vlaams Belang was aanwezig in de Lotto Arena, Bart De Wever van N-VA niet.

De speech werd gevolgd door een optreden van de Oekraïense groep Zoryanitcha, die voor de gelegenheid enkele Vlaamse liederen had ingestudeerd. Later volgen nog onder meer De Romeo's en Amaryllis Temmerman.

Meest gelezen