Krakers Maïté en Elisabeth
Radio2

Twee studentes die huis kraken in Herent moeten binnen 3 dagen vertrekken

De twee studentes die in Herent een huis hebben gekraakt, moeten binnen drie dagen vertrekken. Het pand is eigendom van de overheid en die wil het verkopen. De studentes hebben er een maand kunnen wonen.

De studentes die een huis aan de Dalenstraat in Herent hebben gekraakt, moeten woensdag 22 maart vertrekken. Het huis was ooit in privéhanden, maar na het overlijden van de eigenaar werd het overgedragen aan de staat omdat er geen erfgenamen waren. Omdat een kot in Leuven voor de studenten niet meer betaalbaar was, beslisten ze om het pand te kraken. Ze hebben er een maand kunnen wonen, maar worden er nu uitgezet.

"We hebben officieel bericht gekregen dat we eruit moeten. Uiteindelijk hebben we er nog een maand kunnen zitten. Op dat vlak is de federale overheidsdienst financiën redelijk mild met ons geweest", zeggen Maïté en Elisabeth. "Het feit dat we papieren hebben en wit zijn, heeft daar veel mee te maken. Als je kijkt naar wat er in Brussel gebeurt, zijn dat andere toestanden."

"Het is een speciale ervaring geweest, maar de manier waarop is natuurlijk spijtig. Vanuit de buurt waren er al verschillende aanvragen geweest om het te kopen en ook de gemeente had een aanvraag gedaan om er een sociale woning van te maken. Nu er veel aandacht voor is, kunnen ze plots wel actie ondernemen", klinkt het bij de studentes.

We pleiten voor een gebruiksrecht boven een eigendomsrecht
Krakers Maïté en Elisabeth

Leegstand aanpakken

Wat de studentes nu gaan doen, weten ze nog niet. "Er staat genoeg leeg in België, dus er zijn wel meerdere opties. Wat ons vooral boos maakt is dat er in Leuven honderden daklozen zijn, maar zelfs meer leegstaande panden. Dat zijn situaties waarbij we pleiten voor een gebruiksrecht boven een eigendomsrecht."

De buurt was ook nauw betrokken bij de kraak van de twee studenten. "We kunnen het leegstandprobleem met ons tweeën niet oplossen, maar het getuigt wel van actief burgerschap. Als je ziet hoe nauw de buurt hierbij betrokken was, dan is het misschien ook wel een signaal aan de overheid dat wij als burgers wel bezig zijn met wat er gebeurt en in actie willen schieten. Voor ons is de strijd nog niet gedaan", besluiten ze.

Meest gelezen