Foto: Peter Malaise

Ultraloper Karel Sabbe uit Vichte viert zijn onwaarschijnlijke prestatie tijdens Barkley Marathons in Kluisbergen

Ultraloper Karel Sabbe is vandaag aangekomen in België. Eerder deze week liep hij net op tijd de Barkley Marathons uit, een ongemeen harde loopwedstrijd van 160 kilometer door de bossen van Tennessee. Vieren deed karel in Kluisbergen, waar hij vaak aan zijn training start.

Het was een warm onthaal vanmorgen voor ultraloper Karel Sabbe. Toen hij aankwam op Zaventem werd hij onthaald door zijn vrouw. Maar ook topwielrenner Zdenek Stybar kwam er bij. Stybar was net terug van Milaan-Sanremo en wou graag met Sabbe op de foto. Best wel bizar, want vorige week zouden de rollen waarschijnlijk omgekeerd zijn. Stybar postte de selfie kort daarna met de vermelding "HERO".

Gezwollen voeten

Van Zaventem ging Karel dan naar huis, in Vichte, bij Anzegem, waar hij werd opgewacht door vrienden en familie. “Het voelt erg goed om weer thuis te zijn en iedereen opnieuw te zien”, reageert hij. “Ik zal ook blij zijn als ik vanavond in mijn eigen bed kan slapen.” 

Drie dagen na zijn aankomst op de Barkley Marathons is hij nog heel vermoeid. Bovendien zijn zijn voeten zo hard gezwollen dat hij niet meer in zijn schoenen geraakt en op slippers moet lopen. Toch gaat hij morgen al werken, zij het met de auto. Karel werkt als tandarts in Ronse en gaat regelmatig lopend naar het werk. "Een efficiënte manier om toch nog wat extra kilometers te kunnen trainen", zegt hij, "maar voorlopig doe ik dat dus even niet." 

Foto: Levi Verbauwhede

Vieren in Kluisbergen

Later op de middag trok Karel dan naar café D’Oude Hoeve op de Kwaremont in Kluisbergen, om er zijn fans en vrienden te trakteren op een vat. "Tijdens de voorbereiding voor de Barkley Marathons ben ik hier veel geweest", vertelt hij. "Ik moest veel in een bos lopen, bergop. En dan is het kluisbos ideaal. Het is ook vlak bij mijn huis. Toen ik kwam trainen parkeerde ik mijn auto meestal aan het café en kwam ik vooraf of achteraf nog een koffie drinken bij Joëlle." 

Foto: Peter Malaise

Ereburger naast Streuvels

Ondertussen is Sabbe al ingehuldigd als ereburger van Anzegem. Hij komt daarmee in het indrukwekkende gezelschap van Stijn Streuvels, de voorlopig enige ereburger van de gemeente. "Ik ben daar bijzonder tevreden mee", zegt hij, "het is een grote eer. Al is het natuurlijk moeilijk om in te schatten wat mijn prestatie waard is. Ultralopen is een nichesport. Die Barkley Marathons in de Verenigde Staten zijn wel duidelijk door de statistieken. Als er maar vijftien mensen die wedstrijd hebben uitgelopen op 35 jaar, dan weet iedereen dat dat iets fenomenaal is. Het is een hele eer dat de gemeente daarmee appreciatie toont voor mij.”

Meest gelezen