Zo gaat het nu met de "mirakelbaby" die gered werd na de aardbeving in Turkije en Syrië

Enkele uren na de catastrofale aardbeving in Turkije en Syrië begin februari werd een pasgeboren baby levend van onder het puin gehaald. Beelden van haar redding gingen de wereld rond. Afraa werd afgelopen week 40 dagen oud. De nieuwszender Al Jazeera ging op bezoek bij haar en haar nieuwe gezin. "We zullen voor haar zorgen zoals voor onze eigen kinderen."

Op 6 februari beefde de aarde in Turkije en Syrië met een enorme kracht. Meer dan 50.000 mensen overleefden de ramp niet. In de uren en dagen na de aardbeving konden nog verschillende mensen levend uit het puin gered worden. Een van hen was een pasgeboren baby'tje. Ze werd gevonden in Jenderes, een plaatsje in het noorden van Syrië, aan de grens met Turkije.  

Het meisje was nog met de navelstreng aan haar moeder verbonden. De moeder bleek overleden te zijn, net als haar vader en vier broers en zussen. Al snel waren er duizenden kandidaten om de baby te adopteren en moest er zelfs bescherming opgetrommeld worden uit vrees voor mogelijke ontvoering.

Het meisje werd afgelopen week 40 dagen oud, traditioneel een feestelijk moment voor moeder en baby in Syrië. De nieuwszender Al Jazeera ging op bezoek bij het meisje, die nu bij haar oom en tante woont in een tentenkamp voor slachtoffers van de aardbeving. Ze heeft de naam Afraa gekregen, naar haar moeder.

Babygeluiden tussen het puin

De twee gezinnen woonden vlak bij elkaar in Jenderes. Op de avond van de aardbeving waren Abdullah en Afraa, de ouders van de baby, nog op bezoek geweest bij Abdullahs zus Hala en haar man, Khalil Shami Al-Suwadi. Enkele uren later sloeg het noodlot toe. Khalil ging tussen het puin op zoek naar zijn schoonbroer en diens gezin.

Na een tijdje werd Khalil benaderd door iemand die zei dat ze een lichaam gevonden hadden. Hij herkende het als het lichaam van Afraa. Er kwamen geluiden van onder het puin, geluiden van een baby. En toen ging het snel.

De baby werd meteen na haar redding naar het ziekenhuis gebracht.
AFP or licensors

"Op dat moment wist ik dat de rest van het gezin dood was, dus bracht ik de baby zo snel mogelijk naar het militaire ziekenhuis in Jenderes", zegt Khalil. "Ze zeiden me dat de baby het goed maakte, maar ik vertrouwde het niet. We brachten haar naar een ander ziekenhuis in Afrin." De baby bleek drie gebroken ribben en stof in haar longen te hebben.

Baby Afraa verbleef wekenlang in het ziekenhuis. Intussen probeerden Khalil en zijn vrouw Hala alles in orde te brengen om het meisje officieel te kunnen adopteren. Dat vereiste naast heel wat papierwerk ook een DNA-test. Eind februari mochten Khalil en Hala Afraa in hun gezin verwelkomen.

Enkele weken geleden kon Afraa naar haar nieuwe familie verhuizen:

Videospeler inladen...

"Voor haar zorgen zoals voor onze eigen kinderen"

In haar nieuwe gezin heeft Afraa zes neefjes en nichtjes. Haar jongste nichtje is Ataa, ze is twee dagen na Afraa geboren. Moeder Hala geeft beide meisjes borstvoeding. "Ik zou Afraa nooit opgeven", vertelt ze aan Al Jazeera. "Heel veel mensen wilden haar adopteren, maar we wilden daar niet van weten. We zullen voor haar zorgen zoals voor onze eigen kinderen."

Afraa, met het roze mutsje, wordt gekoesterd door haar nieuwe familie.
Al Jazeera/Ali Haj Suleiman

Dat beaamt ook Khalil. "Ik hield van mijn schoonbroer, zoals iedereen, en zal voor zijn dochter zorgen alsof ze mijn dochter was. Abdullahs familie wilde haar adopteren, maar ik weigerde. Ik heb met haar grootouders gesproken en ze hebben ons hun zegen gegeven."

Afraa maakt het goed, zeggen Khalil en Hala. Ze wordt nog regelmatig onderzocht.

Meest gelezen