Radio 2

Bouwkraan van 15 ton valt om in Hasseltse Kanaalkom

Aan de Kanaalkom in Hasselt is vanochtend een bouwkraan omgevallen en in het water terechtgekomen. De kraan kwam ook op een stuk steiger terecht van de jachthaven. Er vielen geen gewonden.

Tijdens werken aan een nieuw havengebouw aan de Hasseltse Kanaalkom is een kraan omgevallen. Ze weegt ongeveer 15 ton en kwam gedeeltelijk in het water terecht. De kade waar de kraan op stond, is niet beschadigd, maar de houten steiger wel. Er vielen geen gewonden.

"Het was schrikken toen ik vanochtend telefoon kreeg over het incident, maar gelukkig is er enkel materiële schade", vertelt Robbert Dols, de zaakvoerder van het kraanbedrijf. Het liep mis toen de aannemer een hoogtewerker op de kade probeerde te tillen. "Daarbuiten weten we ook niet veel." 

De kraan ligt plat en voor een stuk in het water, en kan waarschijnlijk niet meer gebruikt worden. "Onze inschatting is dat die met de berging in stukken gesneden zal moeten worden, dus ik vrees dan ook voor een 'perte totale'. Nieuw kost ze ongeveer 200.000 euro." 

Er wordt nu bekeken hoe het is misgelopen, waarschijnlijk komt het door overbelasting. Gerechtsdeurwaarder Kerkstoel is al op vraag van de zaakvoerder langsgekomen om objectief de feiten vast te stellen. "Het gewicht van de lading en de afstanden op de kraan zijn bijvoorbeeld opgemeten, samen met de schade. Zo kan worden uitgerekend dat er overbelasting is."

De werken aan het nieuwe havengebouw, met horeca en een havenkantoor, lopen hierdoor alleszins een beetje vertraging op. Hoeveel is nog niet duidelijk. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen