Club en Cercle Brugge mogen "zo lang als nodig" in Jan Breydelstadion blijven na nieuw akkoord met stadsbestuur

Voetbalclubs Club Brugge en Cercle Brugge zijn met het stadsbestuur van Brugge tot een nieuw akkoord gekomen over het Jan Breydelstadion. Beide clubs mogen zo lang in het stadion blijven als nodig of tot er een nieuwe voetbaltempel in Brugge staat. Volgens de stad is er geen probleem met de veiligheid in het huidige stadion.

Vorige maand heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning voor een nieuw stadion voor Club Brugge vernietigd. Tot er duidelijkheid is over dat nieuwe stadion, mogen zowel Club als Cercle nog wat jaren in het huidige Jan Breydelstadion spelen. Beide clubs kregen daarvoor de goedkeuring van de stad Brugge, die eigenaar is van het stadion en de hele Olympiasite. 

De huidige gebruiksovereenkomst zou aflopen op 30 juni van dit jaar. Om beide clubs een licentie te laten krijgen voor de komende voetbalseizoenen, moest er dus een nieuw contract worden opgemaakt. "We hadden het liever niet gedaan, want we verkiezen uiteraard een nieuw stadion, maar na de uitspraak van Raad voor Vergunningsbetwistingen moeten we ook vooruit kijken", zegt Franky Demon (CD&V), schepen van Sport.

In tegenstelling tot de eerdere overeenkomsten uit 2013 en 2019 is er deze keer geen sprake van een concrete einddatum. "De overeenkomst eindigt op het moment van de effectieve ingebruikname van het stadion door Club Brugge en eventueel door Cercle Brugge, indien Cercle nog niet over een nieuw eigen stadion zou beschikken", zegt Demon. "De nieuwe overeenkomst garandeert dus dat beide ploegen de komende seizoenen in het Jan Breydelstadion kunnen blijven voetballen, zolang dat nodig is."

Veiligheid boven alles

Het Jan Breydelstadion staat er al sinds 1975. Twee jaar geleden liet de stad nog voor 77.000 euro aan renovaties aan de betonstructuur uitvoeren. Een jaar eerder moesten ook al werken aan de elektrische installatie uitgevoerd worden voor 110.000 euro. "Binnenkort staat een nieuwe uitgebreide controle gepland, inclusief stabiliteitsonderzoek. Als er opmerkingen uit het nieuwe brandpreventieverslag zijn, zullen we die conform de overeenkomst met de voetbalploegen bekijken."

Het stadion heeft wel wat gebreken.

"Op het vlak van veiligheid zijn er vooralsnog geen structurele problemen, maar de licentievoorwaarden en de vereisten voor bijvoorbeeld Europees voetbal worden elk jaar scherper. Naar de toekomst toe is dat zeker een reële bezorgdheid."

Cercle Brugge kan blijven trainen

In de nieuwe overeenkomst zijn ook een aantal scenario’s opgenomen rond de oefenvelden. Die zullen verdwijnen wanneer Club Brugge kan beginnen aan de werken voor het nieuwe stadion. "De oefenvelden van Cercle Brugge zullen verhuizen naar sportpark de Gulden Kamer. Tot die verhuis is voltooid, blijven oefenvelden voor Cercle op Jan Breydel gegarandeerd", besluit Demon.

Meest gelezen