Oud-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD).
Nicolas Maeterlinck

Oud-Kamervoorzitter Herman De Croo stort pensioenextra terug: ruim 210.000 euro

Oud-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) doet volledig afstand van de 210.819,65 euro die hij als voormalig Kamervoorzitter extra heeft gekregen bovenop zijn pensioen. Dat heeft hij in een brief laten weten aan de huidige Kamervoorzitter Eliane Tillieux. "De Kamer van Volksvertegenwoordigers is het hart van onze democratie en moet boven elke verdenking staan."

De extra vergoeding die voormalig Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) onwettig kreeg bovenop zijn pensioen gaat hij terugstorten op de rekening van de Kamer, zo laat hij per brief weten aan de huidige Kamervoorzitter Eliane Tillieux. De Croo had eerder al laten weten dat hij het extra bedrag zou overmaken aan de Stichting tegen Kanker, maar daar komt hij nu dus op terug. "Indien ik deze vergoeding ten onrechte zou hebben ontvangen, is het voor mij vanzelfsprekend dat deze terugvloeit naar de Kamer."

Volgens De Croo gaat het om exact 210.819,65 euro. Hij zegt zich daarvoor te baseren op de bedragen die hij van de Kamer kreeg. "Ik weet niet wat het besluit zal zijn van ons parlement, maar ik wil niet wachten tot de Kamer heeft aangetoond dat deze vergoeding door haar diensten ten onrechte zou zijn overgemaakt aan mij zelf en andere collega’s."

"De politiek beleeft woelige tijden en ik wens hierbij een voorbeeld te stellen, dit om te vermijden dat mijn reputatie verder besmeurd wordt voor iets waarop ik mij niet kan verdedigen omdat ik er geen deel aan heb. Mijn beslissing om deze vergoeding terug te storten kan dus geenszins als een schuldbekentenis worden beschouwd."

Hervormen

De Croo wijst erop dat hij niet betrokken was bij het creëren of instellen van de vergoeding. Ook vermeldt hij nogmaals dat hij na zijn ruim 51 jaar in het parlement zijn normale uittredingsvergoeding ook niet heeft opgenomen, in tegenstelling tot vele andere parlementsleden.

De oud-Kamervoorzitter spreekt ook nog zijn volledige steun uit voor de hervormingsinspanningen van de Kamer. "De Kamer van Volksvertegenwoordigers is het hart van onze democratie en moet boven elke verdenking staan. Dat is de enige wijze waarop zij in volledige onafhankelijkheid haar controlerende en wetgevende functie kan vervullen."

De Croo was niet de enige die de onwettige extra vergoeding kreeg in de voorbije jaren. Ook ex-Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en 8 gepensioneerde ambtenaren hebben hoge extra's ontvangen.

Meest gelezen