Foto ter illustratie.

Huisarts uit Oostende schuldig voor rol bij dood van meisje (8), maar krijgt geen straf

Een huisarts uit Oostende heeft volgens de rechtbank fouten gemaakt bij de diagnose van een meisje van acht, dat twee dagen na de consultatie stierf. Voor de dood op zich gaat de dokter vrijuit, maar ze is wel schuldig bevonden aan onopzettelijke slagen. Een straf krijgt de vrouw niet.

In 2018 is de achtjarige Fiona uit Oostende overleden in het UZ in Gent aan orgaanfalen door een combinatie van een longontsteking en een bacteriële infectie. Het meisje was al meer dan een week serieus ziek en twee dagen ervoor was ze nog bij de huisarts geweest. Die dacht aan griep, net als de arts in het Henri Serruysziekenhuis in Oostende de week ervoor. 

De huisarts schreef enkel koortswerende medicatie voor en dat bleek dus niet voldoende. Na de dood van Fiona diende haar moeder klacht in "omdat de huisarts blind was voor de symptomen." Het meisje zou kortademig geweest zijn en uit de neus hebben gebloed bij de consultatie.

"Haar buik was gezwollen en ze kon zelfs niet meer normaal stappen", pleitte advocaat Walter Van Steenbrugge. "Fiona was epileptisch, wat bij griep tot complicaties kan leiden. Maar ook daar werd geen rekening mee gehouden."

Huisarts wilde vrijspraak

Ook het openbaar ministerie oordeelde dat de huisarts in de fout ging. De procureur vroeg om haar te veroordelen voor onopzettelijke doodslag. Toch ging de arts voluit voor de vrijspraak. "Mijn cliënt heeft er alles aan gedaan om tot een correcte diagnose te komen", zegt advocaat Lieven Vandervennet. 

"De onderliggende bacteriële infectie heeft zich snel ontwikkeld en was moeilijk vast te stellen. Ze heeft zich misschien vergist, maar dat is niet noodzakelijk een medische fout. Alle omstandigheden zaten tegen in dit dossier. De vrees van elke huisarts heeft zich hier voltrokken." Volgens de dokter was van een bloedneus, kortademigheid of een opgespannen buik geen sprake. "

Wel schuldig, maar geen straf

De rechter oordeelde toch dat de dokter onzorgvuldig is geweest bij de consultatie. "Los van de tegenstrijdige verklaringen staat het vast dat Fiona al zeven à acht dagen onafgebroken koorts had en er geen tekenen waren van beterschap", klonk het. "De beklaagde schoot tekort in haar zorgvuldigheidsplicht als arts door de ernst van de situatie te onderschatten. Ze had bijkomend onderzoek moeten uitvoeren of Fiona doorverwijzen naar een specialist."

Voor ons is het belangrijkste dat bewezen is dat de dokter fouten heeft gemaakt

Mama van Fiona (8)

De rechtbank vindt het niet bewezen dat de huisarts ook de dood van het meisje heeft veroorzaakt. "We weten niet wanneer de dodelijke complicaties zijn ontstaan en hoe die verliepen. Daarvoor zijn onvoldoende medische gegevens voorhanden. Maar het staat vast dat het gebrek aan onderzoek de situatie van het meisje heeft verergerd." De rechtbank achtte de dokter dus enkel schuldig aan onopzettelijke slagen, maar daarvoor kreeg ze opschorting van straf. 

De rechtbank hield onder meer rekening met haar blanco strafblad, oprechte betrokkenheid, de professionele impact die een straf zou hebben en het tijdsverloop sinds de feiten. Mocht ze de komende drie jaar opnieuw ernstig in de fout gaan, kan er alsnog een straf worden opgelegd.

Mama is opgelucht

De nabestaanden krijgen 3.600 euro schadevergoeding. "Het ging voor ons niet om de centen", zegt mama Ylbere (37). "Voor ons hoefde de vrouw niet naar de cel. De rechtbank heeft bevestigd dat ze fouten maakte en dat is voor ons het voornaamste. Hopelijk maakt ze niet nog eens dezelfde fouten bij andere kinderen." 

Meest gelezen