Google Street View

Genk geeft positief advies over 3 moskeeën: "Onbegrijpelijk" voor oppositiepartij N-VA

De stad Genk heeft een gunstig advies geven voor de erkenning van drie Genkse moskeeën: Imam-i-Gazali in Winterslag, El Houda in Zwartberg en Al Farah Attouba in Sledderlo. Oppositiepartij N-VA is tegen, vooral in het geval van de Imam-i-Gazalimoskee. "In het politieverslag staat dat de nationale veiligheidspartners vragen om bepaalde risico’s verder te bekijken én dat verschillende leden lid zijn van de extremistische Turkse groepering Milli Görüs", zegt fractieleidster Zuhal Demir.  

De Imam-i-Gazali in Winterslag, El Houda in Zwartberg en Al Farah Attouba in Sledderlo dienden hun erkenningsaanvraag al voor 2015 in, maar nu er een nieuw Vlaams decreet is, kunnen ze dit jaar ook echt behandeld worden. De stad Genk heeft nu voor de drie moskeeën een positief advies gegeven. 

Vooral het positief advies voor de Turkse Imam-i-Gazali aan de Eikenlaan in Winterslag is voor de oppositiepartij N-VA een doorn in het oog. "Het is onbegrijpelijk", zegt fractieleidster Zuhal Demir. "In het verslag van de politie staat helder dat de nationale veiligheidspartners vragen bepaalde risico’s verder te bekijken én dat verschillende leden lid zijn van de extremistische Turkse groepering Milli Görüs, die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan shariadenken." 

We zien een erg positieve houding ten opzichte van het samenleven in Genk

Anniek Nagels, schepen van Samenleven

Schepen van Samenleven Anniek Nagels (CD&V) in Genk verdedigt de positieve adviezen voor de moskeeën. "Op basis van alle verzamelde informatie is onze eindbeoordeling positief. We werken al van in 1992 goed samen met deze moskee en zitten geregeld rond de tafel met de drie organisaties en werken constructief samen. We zien een erg positieve houding ten opzichte van het samenleven in Genk. Een erkenningsaanvraag is goed, zodat de vereniging zich zal moeten houden aan het strenge decreet en transparant moet zijn over de werking."

De stad minimaliseert alle aanwezige informatie

Zuhal Demir, fractieleidster N-VA

"De stad minimaliseert alle aanwezige informatie en geeft het voordeel van de twijfel", klinkt het bij N-VA Genk. "Achter de moskee gaat niet enkel de lokale vzw Imam-i-Gazali schuil, maar ook de vzw Islamitische Federatie Van België (BIF) divisie GenkUit een monitoring van Graydon bleek al dat de organisatie gelinkt wordt aan organisaties met de status "monitoring geadviseerd".  

Volgens N-VA is er te weinig informatie beschikbaar over de twee andere, Marokkaanse moskeeën. "We vinden de informatie in de dossiers zo beperkt dat we te weinig informatie hebben om het gunstig advies te steunen."  De partij gaat zich in die twee dossiers onthouden. 

Meest gelezen