De radioactieve stalen cilinder die verdwenen is uit een elektriciteitscentrale in Thailand.
(foto: The Prachinburi Provincial Public Relations Office via AP)

Sporen gevonden van radioactieve cilinder die uit Thaise elektriciteitscentrale is verdwenen

In een Thaise staalgieterij zijn sporen gevonden van de gevaarlijke, radioactieve stof cesium-137. Die zouden afkomstig kunnen zijn van de stalen cilinder die twee weken geleden verdween uit een Thaise elektriciteitscentrale. Het incident doet denken aan de radioactieve capsule die begin dit jaar in Australië verloren raakte.

In Australië werd eind januari opgelucht ademgehaald toen een piepkleine capsule met cesium-137 na twee weken werd teruggevonden. De capsule was tijdens het transport verloren geraakt. Amper twee maand later is er een soortgelijk incident, maar deze keer in Thailand.

Op vrijdag 10 maart bleek bij een routinecontrole in de steenkoolcentrale in Prachinburi, ten oosten van Bangkok, plots een stalen buis van 30 centimeter lang en 13 centimeter breed te ontbreken.

De cilinder maakte deel uit van een installatie die gebruikt wordt om de stoomdruk te meten en bevat de radioactieve stof cesium-137, een element dat vaak gebruikt wordt in meetinstrumenten in de mijnbouw. De autoriteiten verduidelijkten niet hoeveel cesium-137 er precies in zit.

Het bedrijf vermoedt dat de cilinder enkele dagen eerder van een muur was gevallen. Werknemers verklaarden dat ze iets hadden horen vallen. Stralingstests toonden aan dat de buis daarna van het terrein werd weggehaald, waarna autoriteiten waarschuwden voor gezondheidsrisico's bij directe blootstelling. De centrale werd ook afgesloten voor een onderzoek. 

"Voorlopig geen stralingsziekte gedetecteerd"

De Thaise autoriteiten melden nu dat er sporen van de cilinder zijn teruggevonden in een staalgieterij in de buurt. "We weten niet zeker of de cilinder al gesmolten is", zegt provinciegouverneur Narong Nakornjinda. 

"Maar, we hebben wel sporen van cesium gevonden op 10 kilometer van de steenkoolcentrale waar de cilinder verdween." De staalgieterij is voorlopig stilgelegd om te vermijden dat er radioactief metaal verspreid raakt.

Nakornjinda verklaarde verder dat tests bij de werknemers van de fabriek en in de omliggende gebieden tot nu toe geen enkele besmetting hebben aangetoond. Officiële instanties zeggen dat ze de situatie onder controle kunnen houden en het besmettingsgebied kunnen beperken. 

Meest gelezen