Onder andere met deze vertelplaten kunnen leerkrachten leerlingen iets bijleren over mondgezondheid.
Radio2

"Tuubje" leert leerlingen buitengewoon onderwijs in Eerstelijnszone Voorkempen over mondgezondheid: "Slechte mondhygiëne gelinkt aan 57 ziekten" 

Op Wereld Mondgezondheidsdag brengt Eerstelijnszone Voorkempen twee pakketten uit die leerlingen uit het buitengewoon onderwijs moeten wijzen op het belang van een goede mondhygiëne. In de koffers zitten gezelschapsspellen, vertelplaten en een voorleesboek waarin figuur "Tuubje" de leerlingen mee op sleeptouw neemt.  

In de Sint-Rafaëlschool voor buitengewoon onderwijs type 2 in Brecht stelde Eerstelijnszone Voorkempen haar mondgezondheidskoffer en hocus pocus tandenpoetsdoos voor, waarmee ze leerlingen wil bijleren hoe belangrijk het is om een goede mondhygiëne te onderhouden. "Alles begint bij kinderen", benadrukt voorzitter Vicky Van Camp van Eerstelijnszone Voorkempen. "Als je bij hen de gewoonte kweekt om dagelijks je tanden te poetsen en regelmatig bij de tandarts langs te gaan, boek je heel wat gezondheidswinst. Recent onderzoek linkt een slechte mondhygiëne aan wel 57 ziekten, zoals vroeggeboorte. Mondgezondheid is dus enorm belangrijk voor de algemene gezondheid." 

Om diezelfde reden voorzag de Eerstelijnszone elke leerling van Sint-Rafaël exact een jaar geleden al van een elektrische tandenborstel. "Daarmee poetsen ze elke middag hun tanden onder begeleiding van leerkrachten. Voor we ze uitdeelden, hebben tandartsen gemeten hoeveel tandplak er aanwezig was in de mondjes van kinderen. Drie maanden na de start van het project hebben we die meting herhaald. Toen zagen we een spectaculaire daling", vertelt Van Camp trots. 

De elektrische tandenborstels die de kinderen al een jaar lang elke middag gebruiken.
Radio2

50 koffers

Die resultaten inspireerden heel veel leerkrachten om er verder mee aan de slag te gaan. Maar ze maakten ook indruk buiten de school. Zo doneerde Rotaryclub Westmalle-Kempen 7.500 euro omdat ze het project zo uniek vond. "Daarmee hebben we de mondgezondheidskoffer en hocus pocus tandenpoetsdoos ontwikkeld boordevol didactisch en educatief materiaal waarmee leerkrachten aan de slag kunnen gaan om hun leerlingen te informeren over mondhygiëne." 

In Sint-Rafaël valt de inhoud van de pakketten alvast in de smaak. "Op memorykaartjes stonden tandenborstels, snoepjes en tandpasta. We hebben geleerd dat we onze tanden goed moeten poetsen. Als je dat niet doet, krijg je gaatjes", vertellen Axel (10) en Ervin (10). 

Uiteindelijk kon de Eerstelijnszone met bijkomende sponsoring 50 van die koffers voorzien. Volgens Van Camp zijn ze op maat gemaakt voor elke leerling. "Leerkrachten kunnen ermee aan de slag naargelang het niveau van hun leerlingen. Zo zit er een mond in waar ze schuim op kunnen spuiten en dat kunnen wegpoetsen. Verder voorzien we verschillende gezelschapsspelletjes zoals Memory. Aan de hand van vertelplaten kan je leerlingen dan weer een verhaal vertellen over tandenpoetsen en wat voor feest het is als dat goed gebeurt. Voorlopig geven we voorrang aan scholen uit het buitengewoon onderwijs en hebben we een tiental aanvragen." 

De gezelschapsspelletjes, waaronder ganzenbord, vallen alvast in de smaak.
Radio2

Meest gelezen