Rodolfo Clix

Veel kritiek op motorcrossevenement in Ninove: "Gaat om landbouwgebied, geen natuurgebied"

In Ninove is er veel kritiek op de beslissing van de stad om dit weekend een motorcrossevenement te laten doorgaan aan de rand van natuurgebied de Diepe Straten. Natuurpunt en oppositiepartij N-VA willen dat de motorcross geannuleerd wordt, omdat het de rust van de vogels zou verstoren, en ook politie en brandweer gaven een negatief advies. Maar de stad is niet van plan om het evenement nog af te gelasten. "Het gaat niet om natuurgebied, wel om landbouwgebied, en alles is getoetst aan de regels", reageert burgemeester Tania De Jonge (Open VLD).

De Diepe Straten in Ninove zijn bekend omwille van de typische holle wegen en zijn daarom opgenomen in de inventaris onroerend erfgoed. Het is aan de rand van dat natuurgebied dat er dit weekend een motorcrossevenement op het programma staat. En dat zorgt voor heel wat ophef. Onder meer Natuurpunt en oppositiepartij N-VA vinden dat de brullende motoren de rust zullen verstoren van de vogels in het gebied. Zij willen dan ook dat het evenement alsnog wordt afgelast. 

"Voldoet aan alle regels van de VLAREM"

Maar dat is burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) niet van plan. "Ik begrijp de bezorgdheden, maar eerst en vooral wil ik benadrukken dat het hier over landbouwgebied gaat en niet over natuurgebied. Het ligt inderdaad in de rand van Diepe Straten, maar toen wij de vraag van de organisatie kregen, hebben wij alles getoetst aan de normen van de VLAREM (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning)."

"Daaruit blijkt dat het evenement volledig aan de voorwaarden voldoet. Het vindt plaats op voldoende afstand van de bewoning, het gaat niet door in een natuurgebied en het evenement valt buiten de schoontijd. In die periode (van 1 april tot eind juni) mag er omwille van de broedperiode niet gewerkt worden in bosgebied."

Negatief advies van politie en brandweer

Opvallend, ook de brandweer en politie gaven een negatief advies. "Het klopt dat er bezorgdheid was om de toegankelijkheid van het evenement, want het parcours loopt langs onverharde wegen en de toegankelijkheid voor de hulpdiensten was een vraagteken. Toen we beslist hebben om de cross toe te staan, hebben we daar voorwaarden aan gekoppeld, namelijk dat de toegankelijkheid moet gegarandeerd worden voor de hulpdiensten. Daarop hebben we een veiligheidsdraaiboek gekregen van de organisatie en ook alle attesten die kaderen binnen de veiligheid."

"Motorcrossers kunnen tegenwoordig nergens meer terecht"

De burgemeester is dan ook niet van plan om het evenement nu nog te annuleren. "We hebben die beslissing twee weken geleden genomen met het schepencollege. We hebben dat uitvoerig besproken. De milieuaspecten waren voor ons zeer belangrijk en als je gunstig advies krijgt van je eigen Milieudienst, ben ik van oordeel dat je het kan laten doorgaan. Motorcrossers vinden tegenwoordig al heel moeilijk een plek waar ze hun sport kunnen beoefenen. Voor een oefenparcours moeten ze al helemaal naar de andere kant van het land of naar Nederland. Het gaat hier ook om een eenmalig evenement en dat zal achteraf grondig geëvalueerd worden."

Tenzij vandaag nog blijkt dat de toestand van het parcours onvoldoende is, gaat het evenement dus gewoon door. "Deze namiddag hebben we nog een schepencollege, waar het opnieuw op de agenda staat, omdat we nog advies verwachten van de politie en brandweer op basis van de toestand van de terreinen. Maar de kans is zeer klein dat we dit evenement nog annuleren."

Meest gelezen