HR-directeur Yves Thiery met werknemer Flor.
radio2

"Diversiteit zit ingebakken in ons DNA": Veldeman Bedding uit Oudsbergen zet in op diversiteit op de werkvloer

Veldeman Bedding uit Oudsbergen is 1 van de 180 ondernemingen die meer diversiteit op de werkvloer willen en zich daarvoor laat begeleiden door Voka Limburg. Zo mogen de arbeiders onder meer Engels spreken in het atelier. Ook wordt er aandacht besteed aan een goede man-vrouwverhouding, het aantal ouderen én jongeren die er werken en het tewerkstellen van mensen die een afstand hebben tot de gewone arbeidsmarkt.

"Diversiteit en inclusiviteit zit ingebakken in ons DNA, sinds jaar en dag zijn we daarmee bezig", vertelt Yves Thiery, HR-directeur bij Veldeman Bedding in Opglabbeek (Oudsbergen). "Het is niet zo dat we ronkende initiatieven lanceren waarbij we allerlei acties op poten zetten. Maar er is veel diversiteit in ons bedrijf qua afkomst, geslacht en leeftijd. We zijn gelegen in de regio Genk, waar sowieso veel mensen wonen met een andere afkomst."

Veldeman Bedding is 1 van de 180 ondernemingen die een inclusief HR-beleid wil voeren en zich daarvoor laat begeleiden door werkgeversorganisatie Voka Limburg. Vandaag is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie en dan wordt het belang van diversiteit in bedrijven extra benadrukt. Bij Veldeman Bedding heeft zo'n 30 procent van de 250 werknemers een andere afkomst. "Bij de zoektocht naar technische profielen kijken we vaak naar het buitenland. We halen die mensen naar hier en hopen ook dat ze hun hele loopbaan hier blijven" zegt Thiery. 

Beeldwoordenboeken

"Die mensen spreken geen Nederlands en daarom hebben we besloten het toe te laten om Engels te spreken op de werkvloer, zo kunnen we breder rekruteren", vertelt de HR-directeur. "Maar het ultieme doel is om hen Nederlands te leren. Dat doen we door taal-coaching waarbij we mensen individueel helpen. We hebben dan vooral aandacht voor de woordenschat die we gebruiken in ons bedrijf, woorden zoals stikken, stofferen en veren. Die tonen we in beeldwoordenboeken met foto's waarbij we zowel het Nederlandse woord als het woord in hun eigen taal vermelden. Het belangrijkste is dat werknemers zich thuis voelen en de taal kennen helpt daarbij."

Het belangrijkste is dat werknemers zich thuis voelen en de taal kennen helpt daarbij

Yves Thiery, HR-directeur Veldeman Bedding

Flor is afkomstig uit Kosovo en werkt bijna 2 jaar bij Veldeman Bedding. Hij heeft Nederlands leren spreken op de werkvloer. "Ik voel me hier thuis. Iedereen heeft een goede mentaliteit. Toen ik nog geen Nederlands kon, was het heel moeilijk. Mijn collega's hebben het me geleerd. Het is net een familie." 

Flor werkt al bijna 2 jaar bij Veldeman Bedding in Oudsbergen.

Veldeman Bedding besteedt verder ook aandacht aan de man-vrouwverhouding in het bedrijf, het aantal ouderen én jongeren die er werken, de mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt én een goede werk-privé balans. "Maar het gaat er vooral om wie de mensen zijn en wat ze kunnen, ongeacht al die kenmerken. De oprichter van ons bedrijf stond in 1954 al heel open voor diversiteit en had een warm hart voor mensen die het minder goed hadden. Die lijn is vanaf toen verder voortgetrokken", besluit Yves Thiery.

Meest gelezen