Reuters

Duitse brouwer ontwikkelt "poederbier": "We hebben al schuim en smaak, nu nog alcohol"

De Duitse brouwer Neuzelle ontwikkelt momenteel een bier in poedervorm om de CO2-uitstoot van biertransport te verminderen. Zonder het water en de verpakking is er minder transport nodig, klinkt het. Het product is in de laatste ontwikkelingsfase.

Een lepel bierpoeder mengen met een glas ijskoud water: voor de kloosterbrouwerij in het Duitse Neuzelle kan het ooit het begin van een mooi avondje uit zijn. De brouwerij ontwikkelt bier in poedervorm om de koolstofuitstoot van biertransport te verminderen. 

Het idee is simpel. Cafés en consumenten zouden het bier in poedervorm aankopen en zelf mengen. Een zakje poeder weegt minder en heeft minder grondstoffen nodig om vervoerd te worden. Water heeft iedereen van de kraan en de ballast van flessen of vaten kun je achterwege laten. 

"Als je het globaal bekijkt, zouden we ongeveer een half procent van de CO2-uitstoot wereldwijd kunnen verminderen", vertelt Stefan Fritsche, algemeen directeur bij Klosterbrauerei Neuzelle, aan persagentschap Reuters.

BEKIJK - Van poeder tot bier, bekijk de beelden van de transformatie:

Videospeler inladen...

Nog een lange weg te gaan

Het is voorlopig echter onduidelijk of het productieproces van het poeder mee in de uitstoot verrekend is. Hoe de brouwerij het eigenlijk produceert, is onduidelijk. Maar er moet sowieso water onttrokken worden en dat kan veel energie kosten. 

Daarnaast mist het huidige prototype nog twee belangrijke elementen: alcohol en gas. "We hebben het schuim en de biersmaak al, maar nog geen alcohol en koolstofdioxide", vertelt Fritsche. "Maar ook dat willen we in poedervorm toevoegen." Momenteel is het onduidelijk in welke vorm poederalcohol gereguleerd kan worden in Duitsland.

Om het bier verder te ontwikkelen en op grote schaal te produceren, zoekt Fritsche nu naar partners. Tegen eind 2023 hopen ze een verkoopbaar product klaar te hebben. Wanneer we zelf voor het eerst een frisse pint kunnen zetten, is onduidelijk. "Er is nog een lange weg te gaan", geeft Fritsche toe. 

Meest gelezen