Defensie

Extra patrouilleschip voor marine: "Derde schip is meer dan welkom"

De marinebasis in Zeebrugge krijgt er een schip bij. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zal dit jaar de procedure opstarten om een derde patrouilleschip voor de zeemacht aan te kopen. Dat liet de minister weten aan kamerlid Jasper Pillen uit Brugge (Open VLD). Die zegt dat een extra patrouilleschip echt nodig is want het bewaken van het Belgisch deel van de Noordzee wordt altijd maar belangrijker.

Momenteel beschikt de marine over twee patrouilleschepen, de Castor en de Pollux. Die schepen worden afwisselend 24 uur op 24 ingezet in de Belgische en Nederlandse territoriale wateren. Jasper Pillen zegt dat de schepen een uitgebreid takenpakket hebben. "Ze monitoren militaire niet-NAVO-schepen die langs onze kust varen, ze doen milieu- en visserijcontroles en ze ondersteunen andere overheidsdiensten, bijvoorbeeld bij het zoeken naar en het redden van transmigranten die de overtocht wagen."

Een derde schip is dus meer dan welkom, vindt Jasper Pillen. Hij verwijst ook naar het recente ontdekken van een Russisch spionageschip in onze territoriale wateren. "We zijn ons deel van de Noordzee aan het volbouwen met windturbines, energieleidingen en communicatielijnen. Die moeten we genoeg kunnen bewaken. En die patrouilleschepen zijn daar ideaal voor. Ze kunnen dergelijke Russische spionageschepen opsporen en schaduwen."

Meest gelezen