Meer groen, bankjes en schommels kunnen auto's ook tegenhouden
© Radio 2

Hasselt wil landschapsarchitect pleintjes laten ontwerpen: “Groene paaltjes worden vervangen door schommels en bankjes”

De stad Hasselt wil een landschapsarchitect aanwerven om pleintjes en straten die zijn afgesloten voor het verkeer, anders in te richten. Nu staan er vaak plastic of ijzeren groene paaltjes die niet altijd mooi zijn. De stad wil die nu vervangen door meer groen en stadsmeubilair waar mensen kunnen samenkomen.

”Daar waar we straten en pleintjes hebben afgesloten voor auto’s, willen we bekijken of we die plek niet aangenamer kunnen maken met bijvoorbeeld meer bomen, bankjes of speeltuigen”, vertelt schepen van Openbare Werken Laurence Libert (Open Vld). “Daarom willen we vanaf de zomer een landschapsarchitect aanwerven via een raamcontract om die plekken anders in te richten.”

Overleg met de buurt

De landschapsarchitect gaat vooraleer hij zich aan de tekentafel zet, eerst overleggen met de buurtbewoners. “Samen met de buurt wordt bekeken waar er nood aan is en zo wordt iedereen betrokken bij de plannen”, aldus de schepen.

Deze paaltjes op het Vrijwilligersplein zullen worden vervangen
© Radio 2

Een van de eerste opdrachten van de nieuwe landschapsarchitect is de heraanleg van het Vrijwilligersplein net buiten de Kleine Ring. Schepen Libert: “Het begint met plaatsen waar we mobiliteitsingrepen doen, door bijvoorbeeld straten af te sluiten voor het verkeer. We willen niet zomaar paaltjes zetten, maar er meer mee doen. We doen dat omdat we zien dat het openbaar domein toch steeds vaker een functie heeft voor mensen die kleiner gaan wonen met minder grote tuinen. We willen de buren daar samenbrengen.“

We willen dat de mensen die er komen een park zien en niet een straat die afgesloten is, die als een tang op een varken in die wijk is ingeplant

Schepen Laurence Libert

De werken aan het Vrijwilligersplein zijn beperkt omdat het niet gaat om grote infrastructuurwerken onder de grond. “De paaltjes die de straat afsluiten staan er al jaren. Het lijkt alsof het een tijdelijke maatregel is, maar die is eigenlijk definitief. Vandaar dat we die plek aantrekkelijker willen maken”, vertelt Laurence Libert. “We willen dat de mensen die er komen een park zien en niet een straat die afgesloten is die als een tang op een varken in die wijk is ingeplant.”

Meest gelezen