Foto: Radio2

Diamantmuseum DIVA in Antwerpen heropent na 1 jaar renovatie: “Vaste collectie herschikt”

Vrijdag heropent in Antwerpen DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver nadat het een jaar gesloten was voor renovatiewerkzaamheden. Er is nu ook een zevende zaal bijgekomen en de collectie is herschikt. 

Het Divamuseum moest een goed jaar geleden de deuren sluiten. Het museum was nog maar enkele jaren gevestigd in een historisch pand aan de Antwerpse Suikerrui tussen het stadhuis en de Schelde. Maar het gebouw waarin vroeger het enigszins bestofte etnografisch museum huisde, was dringend aan renovatie toe. Onder meer het volledige dak werd het afgelopen jaar vernieuwd.  

Het museum maakte van de gelegenheid gebruik om de collectie in de vaste expo "DIVA, a Brilliant Story" te herschikken. "We hebben een extra, zevende zaal toegevoegd," zegt curator Cathérine Regout, "en het wordt één reis, waarbij je begint bij de grondstof - diamant, goud of zilver - en waarbij je naar beneden afzakt en onderweg de hele reis maakt van grondstof tot juweel of zilverobject."

Het museum telt meer dan 650 voorwerpen die in thematische kamers verzameld zijn.  Er is ook aandacht voor de rol van Antwerpen als centrum van de diamanthandel. Diva richt zich ook op kinderen met een aangepast parcours en veel interactieve toepassingen. Er worden ook heel wat workshops georganiseerd.

Heropeningsweekend

In het heropeningsweekend van 24 tot 26 maart is er onder meer een bijzondere rondleiding langs het uitgestalde tafelzilver en bezoekers krijgen ook demonstraties van sieraden maken en zilver poetsen. In het museum staat ook een nieuw pronkstuk, een set zilveren toiletartikelen uit de 17de eeuw, aangekocht door de Vlaamse overheid.

Meest gelezen