AFP or licensors

Niet Taylor Swift of Harry Styles, maar Puerto Ricaan Bad Bunny heeft meest gestreamde album ter wereld

Reggaetonartiest Bad Bunny had vorig jaar wereldwijd meer albumluisteraars dan Taylor Swift en Harry Styles. Maar die laatste heeft wél de ultieme wereldhit van 2022 te pakken en K-pop is sowieso een blijvertje. Het zijn maar enkele conclusies uit het jaarlijkse rapport van muziekorganisatie IFPI (International Federation of the Phonographic Industry). 

Positieve cijfers alweer voor de platenindustrie: die zag vorig jaar haar wereldwijde inkomsten voor de achtste keer op rij stijgen en dat met 9% oftewel zo'n 26,2 miljard dollar (een goeie 24 miljard euro). Een absoluut topcijfer sinds 1999. 

Dit is vooral te danken aan de alsmaar groeiende (maar nu wel enigszins stagnerende) streamingcijfers: die maakten vorig jaar een klim van 11,5% waardoor ze nu al goed zijn voor 67% van de totale inkomsten van de muzieksector. Er waren eind 2022 trouwens zo'n 589 miljoen betalende gebruikers voor alle streamingdiensten samen. 

Een andere trend is dat ook de verkoop van vinyl blijft heropleven, al was er net iets minder groei dan tijdens de pandemiejaren. CD's verliezen opnieuw een beetje terrein.

En ook dit nog: Noord-Amerika en Europa zijn traditioneel de grootste muziekafnemers ter wereld maar China nestelt zich voor het eerst in de top 5. 

De populairste (meest gestreamde) artiesten ter wereld

Weinig verrassend spant singer-songwriter Taylor Swift, net begonnen aan haar Eras-concerten, hier de kroon. Ze verpulverde in 2022 dan ook allerlei streamingrecords met het album "Midnights" dat vorig jaar in oktober verscheen. K-popsensatie BTS moet zich tevreden stellen met een tweede plaats, en rapper Drake staat op drie. Nog oude bekenden in de top 10 zijn onder andere The Weeknd en Ed Sheeran (hij sluit het lijstje af). 

Met "Anti-hero", uit het album "Midnights" (2022), scoorde Swift ook een nummer 1 in Vlaanderen

Meest gestreamde/verkochte songs ter wereld

Hier staat Harry Styles met "As it was" op het ereschavotje. Oorwurm "Heat waves" van Glass Animals haalt een tweede plaats en "Stay" van The Kid Laroi & Justin Bieber zijn goed voor brons. "Cold Heart" van Dua Lipa & Elton John en "Save your tears" van The Weeknd vervolledigen de top vijf van meest beluisterde songs ter wereld in 2022. 

"As it was" is dé ultieme wereldhit van 2022 

Meest gestreamde/verkochte albums ter wereld

De Puerto Ricaanse reggaetonartiest Bad Bunny gaat hier enigszins verrassend lopen met de pluimen. Hier wat minder bekend, maar zijn album "Un verano sin ti" werd vorig jaar wel degelijk het meest gestreamd in de hele wereld. Taylor Swift's "Midnight" en "Harry's house" van Harry Styles moeten hierin dan ook net hun meerdere erkennen.  

Bad Bunny, toch vooral een grootheid op de (Zuid-)Amerikaanse markt. 

Een mogelijke conclusie van deze album-top 10 is ook wel: K-pop blijft nog steeds een muzikale kracht om wereldwijd rekening mee te houden. Zowel BTS, Stray Kids als Blackpink staan immers alle drie in dit lijstje. 

BTS bracht vorig jaar het compilatiealbum "Proof" uit, met ook enkele nieuwe songs waaronder "Yet to come"

IFPI is een non-profitorganisatie die wereldwijd de muziekindustrie vertegenwoordigt en muziekproducenten juridisch tracht te beschermen. IFPI heeft ook een lokale afdeling in België. 

Meest gelezen