Zoo Antwerpen

Jonas Spruyt uit Mortsel is nieuwe dierenarts van ZOO Antwerpen én Planckendael: "Een jongensdroom die uitkomt"

ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael hebben hun nieuwe dierenarts voorgesteld. Jonas Spruyt (33) zal voortaan verantwoordelijk zijn voor zo'n 7.000 dieren. Spruyt neemt de fakkel over van Francis Vercammen die bijna 25 jaar de vaste dierenarts van beide dierenparken was. 

De nieuwe dierenarts van de Antwerpse zoo en dierenpark Planckendael Jonas Spruyt is eigenlijk al een maand aan de slag, maar hij is vandaag pas voorgesteld. De dertiger uit Mortsel heeft al heel wat ervaring opgedaan in binnen- en buitenland en ziet zijn nieuwe avontuur helemaal zitten. "Het is een kinderdroom die uitkomt. Meer dan 30 jaar geleden kwam ik voor het eerst in de Antwerpse zoo. Hier begon de liefde voor exotische dieren."

Spruyt is vanaf nu verantwoordelijk voor zo'n 7.000 dieren in twee dierentuinen. "Het is een grote verantwoordelijkheid, maar ik zie het helemaal zitten. Volgens mij zit de sleutel in timemanagement. Het zal geen nine-to-fivejob worden. Maar als je met je passie kan bezig zijn, neem je dat er graag bij."

Het zal geen nine-to-fivejob worden maar als je met je passie bezig kan zijn, neem je dat er graag bij

Jonas Spruyt, de nieuwe dierenarts van ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen

Als dierenarts van een dierentuin - of zelfs twee dierentuinen - zie je alle dieren uiteraard even graag. Maar Spruyt heeft toch extra interesse in de Okapi. "Het is een heel mystiek wezen. Het komt uit het Congolese regenwoud en heeft prachtige kleurpatronen. Al van toen ik een kind was, ben ik gefascineerd door dat dier." 

Spruyt heeft ervaring opgedaan in binnen- en buitenland. "In Zimbabwe heb ik een bijscholing gevolgd in het verdoven van wilde dieren. Daar moest ik vanuit een helikopter onder andere giraffen verdoven met een geweer. In India heb ik een maand lang vogels geopereerd met breuken en wondes. Dat was ook een unieke ervaring." 

Plattelandsdierenarts

Dichter bij huis kon je hem tegenkomen in de Kempen. "Alle dieren die mekkeren, hinniken, knorren, enzovoort heb ik verzorgd als plattelandsdierenarts in Retie. Daar heb ik een sterke basis aan landbouw- en huisdieren opgebouwd."

Spruyt neemt de fakkel over van Francis Vercammen die bijna een kwart eeuw de dokter van de dierentuin was. Vercammen zal de komende maanden nog twee dagen per week de kneepjes van het vak tonen aan zijn opvolger. 

Meest gelezen