Radio 2

Leuvense kotbazen Appeltans staan terecht voor huisjesmelkerij, krotverhuur en bendevorming: hoe is het nu in hun koten?  

Op een inleidende zitting in de rechtbank van Leuven is beslist dat het proces tegen vader Arnold en zoon Manu Appeltans uit Hoeselt, op 19 maart 2024 van start gaat. Beiden staan terecht voor huisjesmelkerij, krotverhuur en bendevorming. Ze riskeren celstraffen tot vijf jaar en geldboetes. Maar hoe zit het nu met de Leuvense koten van de familie waarvan een deel onbewoonbaar is verklaard? 

Na vier jaar is het onderzoek naar de Hoeseltse familie Appeltans afgerond. Vader Arnold, zoon Manu, maar ook de vrouw van vader Arnold Appeltans en een klusjesman, moeten voor de rechter verschijnen, hen worden drie zaken ten laste gelegd. Het gaat onder andere om huisjesmelkerij, waarbij ze woningen van mindere kwaliteit zouden hebben verhuurd aan kwetsbare mensen.

Er is ook sprake van inbreuken op de woningkwaliteit, de huurprijzen zouden niet voldoen aan de kwaliteitsnormen. En dan is er ook nog de tenlastelegging van bendevorming omdat de familie mogelijk een structuur zou hebben opgezet om hun praktijken te kunnen uitoefenen. Feiten die dateren tussen 1 september 2014 en oktober 2021. 

Intussen zou een groot deel van de koten, die toen verhuurd werden, niet meer in handen zijn van de familie. Sommige werden verkocht aan andere grote spelers, andere zijn nog onbewoonbaar verklaard. De koten die de familie wel nog bezit, worden verhuurd door KOTlink. 

Gerenoveerd

Maar hoe is de situatie in deze koten nu? Werden ze gerenoveerd of zijn er nog altijd problemen? Een van de panden dat in 2019 nog onbewoonbaar werd verklaard, is intussen gerenoveerd. "Het is hier redelijk goed in orde", vertelt een van de inwonende studenten. "Ik heb een mooie kamer en ook de keuken voldoet. Alleen is het wachten op de herstelling van de achterdeur, die is al een tijdje kapot. Maar het is moeilijk om de verantwoordelijke hiervoor te bereiken." 

Ik heb vochtproblemen en er zitten muizen in het pand

Kotstudent

In de Maria Theresiastraat heeft de familie Appeltans meerdere panden met verschillende koten. "Op het eerste gezicht ziet mijn kot er wel OK uit", klinkt het bij een van de studentes. "Maar als je goed kijkt, dan zie je dat er vochtproblemen zijn, op het plafond zie je verschillende vochtplekken. En er zitten ook muizen in het pand en de parlofoons werken al lang niet meer."

Muizenval in een van de studentenkoten
Radio 2

Ook hier klagen de studenten dat het moeilijk is om de verantwoordelijke te bereiken. "Op berichten krijgen we geen reacties, als we bellen, nemen die meestal niet op. Als we ze dan aan de lijn krijgen, worden ons reparaties beloofd, maar die beloftes komen ze niet na."

Ook de muizenplaag werd op de lange baan geschoven. "Ze hebben ons verteld dat het contract met de firma die de muizen moest verdelgen, werd geannuleerd", zegt een student. "Uiteindelijk zijn ze een tijdje zelf muizengif komen strooien. Maar ook dat is nu voorbij. Ik heb nu maar zelf muizenvallen uitgezet om ze te vangen." 

Herstellingsdienst niet bereikbaar

In een ander pand lijkt de situatie iets schrijnender. Een student getuigt dat de verwarming al een tijdje niet werkt. Ook de doucheknoppen zouden niet werken. "Een vriend van mij zat hier enkele jaren geleden, nu zit ik hier en er is hier nog niet echt veel hersteld", vertelt een student. "Bellen heeft geen zin. Ze beloven om te komen, maar dat doen ze niet. Een keer zaten we zonder elektriciteit, dat was toch voor een paar dagen, want we konden niemand bereiken." 

Ook Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel probeerde de herstellingsdienst te bereiken. Via de telefoon kreeg de redactie geen gehoor. Ook op een sms kwam geen reactie. 

Kotlabel KU Leuven

Merkwaardig is nog dat er geen enkel kot van KOTlink een kotlabel van de KU Leuven heeft. Zo'n kotlabel wordt toegekend aan koten die voldoen aan de minimale normen van de universiteit wat betreft woningkwaliteit, brandveiligheid, contractkwaliteit en studentvriendelijkheid.

"Al lang voor de invoering van dat kotlabel heeft de universiteit de samenwerking met de familie Appeltans verbroken", stelt Emmanuel Rottey, woordvoerder van de KU Leuven. "Die verbreking gebeurde onder andere op basis van problemen met studentenvriendelijkheid. Sindsdien heeft de familie noch KOTlink een aanvraag ingediend voor een kotlabel van de universiteit." 

Meest gelezen