Nauwere samenwerking tussen politiezones Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder

De politiezones Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder gaan nauwer samenwerken. Beide zones hadden al afspraken over bijvoorbeeld bijstand bij dringende interventies. Maar na het afspringen van de onderhandelingen over de vorming van een grote zone in Noord-Limburg hebben de twee zones nieuwe afspraken gemaakt. 

Vorig jaar besloten de negen gemeenten Beringen, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer, Pelt en Tessenderlo om mogelijke fusieplannen voor de eenmaking van hun vier politiezones niet verder te zetten. Daardoor kijken de politiezones aan tegen limieten en willen ze de eigen capaciteit zo efficiënt mogelijk inzetten.

In de praktijk werken de twee politiezones al langer samen: op het terrein verlenen de ploegen in bepaalde situaties elkaar bijstand en ook enkele permanentierollen worden reeds gedeeld. 

Maar nu willen de zones bekijken wat een nauwere samenwerking kan inhouden op het vlak van aansturing en coördinatie van de ploegen op het terrein, infodeling, het cellencomplex, verkeer, lokale recherche en handhaving van de openbare orde.

"Onze capaciteit kunnen we in de toekomst efficiënter inzetten", zegt burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans (GOED) en voorzitter van PZ Heusden-Zolder. "Als mijngemeente hebben we dezelfde uitdagingen en die kunnen we ook op dezelfde manier aanpakken."

Gezamenlijke opleidingen en trainingen

“Door ervaringen uit te wisselen, goede praktijken te versterken en onze kennis met elkaar te delen, bekomen we meer expertise, terwijl de samenwerking ook tot efficiëntiewinsten en kostendeling zal leiden", zegt Thomas Vints, burgemeester van Beringen (CD&V) en voorzitter van PZ Beringen/Ham/Tessenderlo. "Zo kunnen we op termijn, bijvoorbeeld samen investeren in opleiding en trainingen.”

De fusie van de politiezones in Noord-Limburg is on-hold gezet, maar is nog niet definitief opgeborgen. "Als er vanuit Noord-Limburg nog gesproken kan worden, staan we er van onze kant zeker voor open", gaat Vints verder. "Nu is het daar vrij stil rond, maar veiligheid primeert dus wij willen nu al stappen vooruit zetten in onze twee zones."

Meest gelezen