Amerikaans moederbedrijf Liberty Global doet overnamebod op Telenet: wat betekent dit nu?

Liberty Global, de hoofdaandeelhouder van Telenet, doet een overnamebod om het Vlaamse telecombedrijf helemaal over te nemen. Het moederbedrijf doet een bod van 22 euro per aandeel oftewel 930 miljoen euro in zijn geheel. Het aandeel Telenet was sinds donderdag geschorst.  Als het bod slaagt, verdwijnt Telenet van de beurs.

Is dit bod een verrassing?

Het overnamebod komt niet als een verrassing. Vorige maand is Liberty Global al in het Britse Vodafone gestapt. Daarbij maakte CEO Mike Fries bekend dat Liberty over een oorlogskas van 3,5 miljard beschikt om overnames te doen. 

Liberty, een van de grote kabelgiganten in de Verenigde Staten, heeft zich de voorbije jaren uit heel wat landen teruggetrokken. Het is nu nog maar in vijf landen actief. “Vroeger wilden we overal aanwezig zijn, nu willen we in slechts een handvol landen een grote rol spelen”, zei Fries daarover.

Bovendien is de koers van het aandeel Telenet de voorbije jaren fors gedaald: van 61 euro in 2018 naar 15 euro bij het sluiten van de beurzen afgelopen vrijdag. Het bod van 22 euro was dus 59 procent meer dan de laatste beursnotering. 

Vanmiddag, na de bekendmaking van het bod, is de handel in het aandeel opnieuw opgestart: het sloot af met 38,55 procent winst, op 21,06 euro.

BEKIJK - "We kunnen spreken over een goede - of misschien wel goedkope - timing van Liberty Global om een bod op Telenet te doen":

Videospeler inladen...

Nadat het aandeel van Telenet deze middag opnieuw in de handel hernomen werd, steeg de waarde ervan opnieuw 40 procent hoger, tot 21,24 euro. Dat is de grootste sprong die het ooit gemaakt heeft.

In een persbericht laat Telenet zelf weten dat Liberty Global een "vrijwillig en voorwaardelijk" bod lanceert voor àlle Telenet-aandelen die het nog niet in zijn bezit heeft. 

Dit is het tweede bod: waarom is het vorige bod mislukt?

In 2012 had Liberty al een bod gedaan van 35 euro per aandeel. Liberty wilde het Vlaamse kabelbedrijf, waarin het al een belang van 50,2 procent had, volledig inlijven en van de beurs halen. 

Door het verzet van enkele leden van de raad van bestuur van Telenet is die poging mislukt. Zij waren misnoegd over het bod en daardoor zijn ook veel kleine en grotere beleggers er niet op ingegaan. Het belang van Liberty strandde uiteindelijk op 58 procent van Telenet. 

Nu volgt dus een nieuwe poging om de ruim 42 miljoen aandelen te kopen à 22 euro per aandeel. Dat maakt dat het bedrijf bijna 930 miljoen euro veil heeft voor de Belgische operator.

Dat is uiteraard een veel lagere prijs dan 11 jaar geleden omdat Telenet ook een pak minder waard is. 

Wat betekent dit voor de beleggers?

Het is nu aan de aandeelhouders om te oordelen of ze dit bod fair vinden. De kans bestaat dat ze het bod opportunistisch vinden omdat Telenet - op het moment van dat bod - op het laagste niveau in 14 jaar noteerde.

Als het bod van Liberty slaagt, zal Telenet van de beurs verdwijnen. Wie het aandeel kocht bij de beursintroductie in 2005 aan 21 euro, zal er zijn broek niet aan scheuren. Telenet legde zijn aandeelhouders jarenlang goed in de watten. Eerst via kapitaalverminderingen, later via een stevig dividend. 

Waarom is het aandeel Telenet nu veel minder waard?

De hele Europese telecomsector heeft het al enkele jaren moeilijk om te groeien, wat zich vertaalt in zwakke aandelenkoersen. 

Maar de Belgische telecombedrijven Proximus en Telenet liggen achter op hun Europese collega’s. Dat komt omdat beide voor grote en dure investeringen in het glasvezelnetwerk staan. 

Daardoor hebben ze het dividend, het deel van de winst dat ze uitkeren aan de aandeelhouders, fors verkleind. Dat weegt op de aandelenkoers. Beleggers vragen zich af welke inkomsten ze later mogen verwachten ten opzichte van de hoge investeringskosten nu. 

Bovendien wordt met Digi Communications / Citymesh binnenkort een vierde mobiele speler actief in ons land, waardoor de concurrentie groter wordt.

Wat betekent dit voor de consument?

Voor de consument zal er niet veel veranderen. Het zou kunnen dat de prijzen stijgen, maar niet meer dan andere jaren. De telecomprijzen volgen namelijk de inflatie en Telenet moet ook rekening blijven houden met de concurrentie. 

BEKIJK - "Proximus doet het de laatste tijd wat beter dan Telenet, dus ook een nieuwe eigenaar kan het zich niet permitteren om de prijzen fors op te trekken":

Videospeler inladen...

Wat betekent dit voor het bedrijf?

Dat valt af te wachten. Met een meerderheidsbelang van bijna 60 procent heeft Liberty Global het in principe nu al voor het zeggen bij Telenet.

Toch heeft het Mechelse bedrijf altijd een vrije hand gekregen. Hoewel John Malone, de grootste aandeelhouder van Liberty altijd een echte “cable cowboy” is geweest, is Telenet - na de overname van Base - een belangrijke mobiele speler geworden. 

Na de overname van SBS Belgium (nu Play Media met onder meer de zender Play Vier) en Woestijnvis en de instap in het productiehuis Caviar is Telenet ook een entertainmentbedrijf geworden.

Als het bod lukt, komt Telenet volledig in Amerikaanse handen: is dat een probleem?

Het kabelnetwerk van Telenet is belangrijke infrastructuur voor ons land. Maar er is op dit moment geen reden om te denken dat de Amerikanen dat netwerk zouden verwaarlozen.

Telenet is van plan om het huidige glasvezelnetwerk verder uit te breiden tot bij de mensen thuis, om de internetsnelheid te verhogen. Het netwerk van Telenet bestaat op dit moment uit glasvezel en coax. 

Nog meer glasvezel moet er voor zorgen dat Telenet op termijn niet achterop loopt op Proximus, dat zijn oude kopernetwerk in snel tempo vervangt door glasvezel. Tegen 2032 wil Proximus 95 procent van alle Belgen van een glasvezelaansluiting voorzien.

Hoe is Telenet in Amerikaanse handen terechtgekomen?

Telenet is gestart als een politiek project. Vlaams minister-president Luc Vandenbrande trok in 1994 mee aan de kar om een tweede telecommunicatienetwerk uit te bouwen, naast dat van Belgacom. Het eerste idee was om de televisiekabel, die in handen was van de intercommunales, te gebruiken voor telefonie. Later werd daar ook internet aan toegevoegd. 

Al van bij de start heeft Telenet gekozen voor een strategische en industriële partner die geld en kennis binnenbracht. Dat was toen het Amerikaanse US West en in de loop der jaren is dat belang via AT&T en Callahan verschoven naar Liberty Global. 

Vlaamse verankering was voor de top van het bedrijf altijd belangrijk. Maar Liberty heeft systematisch zijn belang uitgebreid, deels door gewoon aandelen op de beurs te kopen. Het is dus een proces van jaren geweest.

Meest gelezen