Pokémon neemt afscheid van iconisch duo: 25 jaar Ash en Pikachu in cijfers

Na 25 jaar verdwijnt het onafscheidelijke duo Ash Ketchum en Pikachu uit de animatieserie Pokémon. Vandaag verschijnt in Japan de laatste aflevering van het 25e seizoen van de reeks en in het nieuwe seizoen, dat in april van start gaat, maakt het duo plaats voor nieuwe protagonisten: Liko en Roy.

Op de Engelstalige versie van de laatste afleveringen van het 25e seizoen van Pokémon is het nog even wachten, maar in Japan gaat de laatste aflevering vandaag al op antenne. Het gaat om een bijzondere aflevering, want het is de laatste keer dat hoofdpersonage Ash Ketchum en zijn eerste Pokémon én tevens beste vriend, Pikachu, te zien zullen zijn in de animatieserie.

Via de hashtag #ThankYouAshAndPikachu delen fans hun favoriete momenten uit de animatiereeks en bedanken ze het duo voor de mooie tijden.

In de eerste aflevering van de reeks, bijna 26 jaar geleden, begint Ash Ketchum, een 10-jarige jongen uit Pallet Town, aan een wereldreis met één doel: de beste Pokémontrainer ter wereld te worden. In seizoen 25 gaat de droom eindelijk in vervulling: met de hulp van Pikachu wordt hij wereldkampioen.

Tijd voor iets nieuws dus, moeten de makers van de animatiereeks gedacht hebben. Ash en Pikachu mogen nog een ererondje lopen in de laatste afleveringen van seizoen 25, maar daarna moeten ze onherroepelijk plaats maken voor nieuwe protagonisten. Veel weten we nog niet over de nieuwe hoofdpersonages die op 14 april hun opwachting maken, maar hun namen kennen we wel al: Liko en Roy.

Opvallend: The Pokemon Company is niet van plan om Pikachu - die al sinds  het eerste Pokémonspel in 1996 het boegbeeld van de franchise is - zomaar te laten gaan. En dus krijgen we de kleine gele muis in de nieuwe reeks in een nieuwe gedaante te zien: "Kapitein Pikachu".

BEKIJK - Maak kennis met Liko, Roy en Kapitein Pikachu (Japanse audio met Engelstalige ondertiteling):

25 jaar Ash en Pikachu in cijfers

86.000.000

Jason Paige, de naam doet misschien niet onmiddellijk een belletje rinkelen, maar zijn stem is wereldberoemd. De 54-jarige Amerikaan zong de Engelstalige versie van de "Pokémon Theme Song", de begintune van de animatieserie. Op Spotify werd het lied al meer dan 86 miljoen keer beluisterd

Het nummer werd geschreven door John Siegler and John Loeffler en bereikte haar piek in de Amerikaanse charts in 2000. Het stond toen op de derde plaats in de "Hot Dance Singles"-ranglijst van Billboard. Sinds 2015 staat het lied in de "Top 2.000" van de Nederlandse radiozender NPO Radio 2 (hoogste notering in 2018: plaats 115). 

BEKIJK - In 2016 kroop Paige in de studio om een gezicht te geven aan de wereldberoemde stem uit de "Pokémon Theme Song":

1.234

De eerste aflevering van de animatieserie, getiteld "Pokémon - I choose you" ("Pokémon - Ik kies jou"), wordt in Japan uitgezonden op 1 april 1997. Daarin maken we voor het eerst kennis met Ash en Pikachu, een duo dat al snel onafscheidelijk wordt. 25 seizoenen lang zijn hun avonturen te volgen op tv, maar vandaag nemen ze afscheid van de fans: in aflevering 1.234 van de animatiereeks. (Een tiental afleveringen verscheen enkel in het Japans. De Engelstalige reeks zal aan het einde van dit seizoen 1.223 afleveringen tellen.)

1.015

Pokémon is een samenvoeging van twee woorden: “Pocket” en “monster”. Kleine virtuele monsters dus. De eerste 151 Pokémon maken in 1996 hun opwachting in de gameboyspelletjes "Pokemon Red" en "Pokémon Blue". In 1997 leert ook het grote publiek ze kennen dankzij de animatiereeks. Echte fans konden ze toen misschien alle 151 opsommen, maar vandaag is ze allemaal benoemen een lastigere opgave. Er bestaan op dit moment 1.015 verschillende Pokémon.

177

Op dit moment wordt de animatieserie uitgezonden in 177 verschillende landen en regio's, in meer dan 30 talen. De reeks is ook beschikbaar op Netflix in 217 landen met verschillende dubs en ondertitels. Bij ons is de Engelstalige versie (met Nederlandstalige ondertitels) van het eerste seizoen en enkele latere seizoenen en films beschikbaar op Netflix. 

98

"Gotta catch 'em all": het is een van de beroemdste zinnen uit de intro van de animatiereeks, maar op dat vlak stelt Ash Ketchum toch teleur. In 25 seizoenen en meer dan 1.000 afleveringen slaagde hij erin om 98 verschillende Pokémon te vangen. Al is vangen niet altijd het juiste woord, verschillende Pokémon besluiten zelf om zich aan te sluiten bij het team van Ash. 

59

Om de beste trainer ter wereld te worden, neemt Ash doorheen de jaren in verschillende regio's deel aan "Pokémon League conferences". Dat zijn kampioenschappen waarbij trainers onderling via Pokémon-gevechten of uitdagingen uitmaken wie de beste trainer van die regio is. Om deel te nemen aan die kampioenschappen moeten ze badges verdienen. Ash verzamelt in totaal 59 badges en neemt deel aan 7 Pokemon League conferences. Hij wint er eentje: de Manalo-conference in de Alola-regio.

23 (+1)

Om verder te surfen op het succes van de animatiereeks brengt The Pokemon Company op regelmatige basis Pokémon-films uit. In 23 films volgen we (overwegend) de avonturen van Ash en Pikachu, maar in 2019 pakt Pokémon uit met een speciale film, "Pokémon: Detective Pikachu": In deze eerste live-action Pokémon-film kruipt Ryan Reynolds in de huid van Detective Pikachu die een mysterieuze verdwijning onderzoekt. 

BEKIJK - De trailer van "Pokémon: Detective Pikachu":

3

“Prepare for trouble! And make it double!", luidt het motto van de slechteriken van Team Rocket, maar maak van die "double" gerust "triple". Want geen Jessie en James zonder Meowth. Het trio probeerde 25 jaar lang zonder succes om Pikachu te stelen, en hoewel het nog niet officieel bevestigd is, lijkt het erop dat ook zij in het volgende seizoen niet meer zullen terugkeren.

1

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Het laatste avontuur van Ash en Pikachu krijgt de titel "The rainbow and the Pokémon Master". Een verwijzing naar het prille begin wanneer Ash - met een regenboog aan de horizon - Pallet Town verlaat om zijn droom te verwezenlijken: Pokémon Master worden. In de laatste aflevering keert hij als wereldkampioen terug naar Pallet Town. De cirkel is rond. Na bijna 26 jaar eindigt het verhaal van Ash en Pikachu.

Meest gelezen