Kylie Minogue op paleisbezoek (2012).
2012 Getty Images

Royals op zondag - "Sorry, geen tijd", maar wat is ware reden waarom popsterren afhaken voor kroningsconcert van Charles?

Op zondag 7 mei staat het Coronation Concert gepland op de gronden van Windsor Castle met "fantastisch grote kleppers uit de Britse muziek". Althans dat belooft Buckingham Palace. Alleen is er nog geen enkele (grote) naam bekend en gonst het van de excuses bij wereldberoemde artiesten. Waarom lijkt het dat werkelijk niemand gehaast is om op te treden om de kroning van koning Charles te vieren?  

De festiviteiten voor de kroning van Charles III worden met veel ampleur aangekondigd. "Het wordt iets wat je nog nooit hebt gezien mét het beste uit het Gemenebest. Je zal je de sfeer niet kunnen voorstellen! Een belangrijk moment in de geschiedenis", zegt danser Jordan Banjo in een promofilmpje voor de Coronation Concert. Banjo trad zelf op het platina jubileum voor koningin Elizabeth II op. 

Maar over het programma van het Kroningsconcert blijft het voorlopig muisstil. Check back here for the full line-up when it's confirmed, klinkt het op de website van mediapartner BBC.  Ook de timing van de avond blijft - veiligheidshalve - vaag. Het concert zal "twee tot drie uur duren". Met andere woorden: er kan makkelijk geschoven worden afhankelijk van het aantal sterren dat toezegt.

Als toeschouwers zijn enkel vrijwilligers van de goede doelen van Charles en koningin Camilla toegelaten, en wie gekozen is via een lotingsysteem. Tienduizend gratis tickets worden toegewezen aan wie zich online registreerde. Wie naast een ticket grijpt, hoeft niet te treuren. Het Coronation Concert wordt uitgezonden op BBC One, via BBC Radio 2 en BBC iPlayer.

Waar zitten Adele, Elton en Harry (Styles)?

Welke artiesten zouden er gevraagd zijn? Die vraag hield begin deze maand zelfs vakbladen als Forbes en Rolling Stone bezig, nadat Britse sensatiebladen als de Daily Mail en The Sun op basis van anonieme paleisbronnen hadden geschreven dat Adele, Elton John, Harry Styles en Ed Sheeran waren aangesproken, maar vriendelijk bedankten. Hun excuus: niet beschikbaar wegens andere (tour)plannen.

Adele
zit in Las Vegas, maar haar agenda oogt maagdelijk wit in mei, net als die van Harry Styles trouwens. Elton John heeft optredens op 5 en 10 mei in Duitsland. Ed Sheeran staat op een podium in Texas (VS) op 6 mei. In theorie zouden ze zich nog kunnen reppen naar Windsor voor 7 mei. Over Elton John gaan speculaties dat hij als vriend van wijlen prinses Diana en prins Harry liever past. 

AP Images

Een reünie van de iconische Spice Girls rolt over de tongen. Ook zij zouden gevraagd zijn en toch "nee" geantwoord hebben. Zangeres Mel C betreurde vorig jaar dat ze niet konden optreden op het concert voor het jubileum van de toenmalige Queen. "Er is zo veel dat de meiden willen doen, maar we zijn met 4-5 en we hebben families en andere verplichtingen en verantwoordelijkheden. Soms lukt het niet."

Nochtans zijn de ontmoetingen tussen de Spice Girls en de royals niet op twee handen bij te houden. De meidengroep reisde in 1997 maar al te graag naar Zuid-Afrika voor een ontmoeting met Charles en president Mandela, ze fleurden er de piepjonge Harry op (die datzelfde jaar zijn moeder was verloren) en zongen voor de 21e verjaardag van The Prince's Trust (Charles' stichting) in het Operahuis van Manchester.

Op een tuinfeestje van Buckingham Palace in 2006 doken Emma Bunton en Geri Halliwell op en David en Victoria Beckham waren gasten op de huwelijken van prins William en Harry. Mel B en Victoria Beckham kregen ook al een koninklijk lintje opgespeld.

Redt Olly Murs de boel?

de krant The Guardian kopt

Andere namen die circuleren voor het kroningsconcert, zijn die van ex-Take That'ers Robbie Williams, Mark Owen en Gary Barlow, Paul McCartney en de Amerikaanse spring-in-'t-veld Lionel Richie. Overal ontbreekt de klassieke bevestiging.

"Kan Olly Murs de boel redden?", suggereert en lacht de krant The Guardian. Euh ... Olly Murs? De Brit werd in 2009 tweede bij "X factor" en heeft een handvol hits gescoord in eigen land, met onder meer "Heart skips a beat". Hij was te zien in de film "Johnny English strikes again". Internationaal breekt hij helaas geen potten. Nooit een Grammy laat staan een Brit Award gewonnen. 

Ja, Olly Murs kan entertainen, maar is niet meteen de grote klepper

Waarom afhaken?

Naast het excuus van "oeps, geen gaatje vrij" zijn er meerdere andere redenen waarom popsterren niet langer meer willen samenwerken met het paleis. 

1. Te veel schandalen, Charles heeft charisma van Elizabeth niet

Correspondent Lia van Bekhoven in Londen stipt het aan in "Nieuwe feiten" (Radio 1). De seks- en familiale schandalen rond prins Andrew en prins Harry zijn er te veel aan. "Buckingham Palace is behangen met schandalen. Dat is de reden waarom sterren niet meer willen optreden. Schandalen waren er natuurlijk altijd al, maar koningin Elizabeth II leek daar boven te staan. Ze had status, dat heeft Charles niet."

Michael Cragg, schrijver van het boek "Reach for the stars" (over de popcultuur in de jaren 80 en 90), heeft het in Rolling Stone over het mythische aura dat er vroeger over royals hing waardoor beroemdheden dolgraag met hen gespot werden. Het had iets "ondeugend brutaals" om dat te kunnen doen.

Door de onophoudelijke schandalen en het boekje - via zijn "Spare"- memoires en de Netflix-reeks - dat prins Harry opendeed, schiet er van dat mythische amper iets over.

Het publiek krijgt de realiteit voorgeschoteld en die is een pak minder sprookjesachtig. Kletterende ruzies, pr-flaters, jaloezie, opzettelijke perslekken, grove leugens, beschuldigingen van racisme, seksuele uitspattingen, enz. "Optreden zou betekenen dat je je aansluit bij een schandaal", vindt Cragg. "Stuit dat niet op weerstand bij fans?" 

Wie optreedt op Windsor Castle kan dankzij de uitzendingen op tv, radio en internet zijn liedjes wel verkocht krijgen aan een divers miljoenenpubliek. Het biedt een geweldig wereldplatform. Op korte termijn win-win, op lange termijn zien artiesten en platenlabels nu meer en meer risico's.

2. De gewone Brit ligt wakker van rondkomen, niet van een dure kroning

Het Verenigd Koninkrijk gaat de voorbije maanden gebukt onder grote stakingsgolven. Honderdduizenden buschauffeurs, leerkrachten, douaniers, ambtenaren, academici, verpleegkundigen en ambulanciers legden het werk al neer. 

De gewone Brit ligt wakker van rondkomen. Er waren de Brexit-perikelen, gevolgd door de coronacrisis en vandaag slaan de moordende inflatie- en energieprijzen toe. Britten eisen loonsverhogingen en betere werkomstandigheden.

De financiële onrust en kopzorgen wringen met de pracht en praal die een kroning kosten. Zangeres Adele is van bescheiden komaf. Ze stelt zichzelf vaak voor als een grofgebekte Britse meid van de arbeidsklasse. Gaat zij zich "verbranden" aan een optreden dat mogelijks haaks staat op haar waarden? 

3. "Not my king", een republiek is weer bespreekbaar

Sinds de dood van Elizabeth II in september duiken er meer protesten op. "Overal waar Charles gaat en staat, wordt hij gevolgd door anti-monarchisten, dat is nieuw", vertelt correspondent Lia van Bekhoven.

"Er is een meerderheid voor het behoud van de monarchie, maar Charles is minder populair dan zijn moeder. Een republiek is weer bespreekbaar. De groep anti-monarchisten is klein maar zeer luidruchtig. Ze gaat niet stoppen tot de kroning."

Cover Images

Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk is een republiek bespreekbaar. Ook in oud-kolonie Australië leeft de discussie opnieuw, hoewel er nog geen concrete stappen ondernomen zijn (via een referendum bijvoorbeeld). In februari raakte nog bekend dat koning Charles niet op de vijfdollarbiljetten zal prijken. Charles mag wel op de achterkant van de Australische munten staan, op de biljetten wordt voortaan de voorkeur gegeven aan de Australische inheemse bevolking, de Aboriginals.

Een politiek gemotiveerd teken of niet... het zou de verklaring kunnen zijn waarom de Australische lieveling Kylie Minogue past voor het kroningsconcert. Via een woordvoerder liet zij weten dat ze dan "niet in het land is". Dat is de officiële versie.

Minogue woont opnieuw in Australië waar ze zou werken aan een nieuwe plaat
2023 WireImage

De officieuze versie luidt dat de popzangeres zich bewust is van wat er leeft in Australië. Minogue woonde 30 jaar in Londen en keerde recent (in 2021) terug naar haar thuisstad Melbourne. Vermoedelijk wil ze er niemand voor het hoofd stoten.

De koninklijke familie heeft muzikanten meer nodig dan zij hen, zo blijkt. Anno 2023 zijn de rollen omgedraaid. 

Meest gelezen