Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Eeuwenoud kerkje komt weer boven water door langdurige droogte in Catalonië

In het Spaanse Catalonië is het waterpeil van een stuwmeer zo laag dat een duizend jaar oude kerk opnieuw zichtbaar is. Dat is nog maar een paar keer gebeurd sinds de aanleg van het stuwmeer in 1963. De autonome regio wordt al enkele jaren geteisterd door langdurige droogte. 

In Spanje is het nog steeds droog. Al drie jaar lang regent het minder dan gemiddeld. In sommige delen is het zelfs zo droog dat inwoners hun waterverbruik moeten verminderen. 

Door die droogte staat het waterpeil van onder meer de stuwmeren in Catalonië zeer laag. Oude bouwwerken die eerder onder water stonden, zijn daardoor nu zichtbaar. Zo kunnen toeristen nu uitzonderlijk het elfde-eeuwse kerkje van het dorpje San Roman de Sau te voet bezoeken. Ook enkele oude woningen van het dorpje zijn zichtbaar. 

Het dorpje, waar duizend jaar lang mensen woonden, kwam onder water te staan na de bouw van een stuwdam in 1963. De torenspits van de kerk bleef de enige visuele herinnering. Nu is het waterreservoir gedaald tot minder dan 10 procent van het normale volume.

"In de 66 jaar dat ik leef, heb ik de kerk nog nooit volledig gezien", vertelt Spanjaard Luis Fons aan persagentschap Reuters. "Dit is spijtig genoeg het eerste jaar dat we de kerk en de vele huizen kunnen zien."

BEKIJK - "Laat ons hopen dat we de kerk niet meer zien, want we hebben het water nodig":

Videospeler inladen...

Droogte

Catalonië is een van de zwaarst getroffen regio's door de droogte. Al 25 maanden valt er geen beduidende regen. "Dit gebied is een niemandsland, want de stormen van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee passeren het gebied niet", zegt  Ruben del Campo aan persagentschap Reuters. Hij is woordvoerder van de Spaanse meteorologische dienst AEMET.

De droogte heeft ook een ecologische impact. Veel vissen sterven door een tekort aan zuurstof. Om te vermijden dat de rottende vissen het water besmetten, proberen vissers zoveel mogelijk vissen te vangen. Inheemse soorten worden elders uitgezet, maar invasieve soorten worden gedood. 

De meteorologische dienst voorspelt bovendien niet veel goeds. Het zou komende lente alleen maar droger en warmer worden in Catalonië. Daarbij komt ook een verhoogd risico op bosbranden.

Meest gelezen