Het nieuwstedelijk start repetities voor theatervoorstelling naar aanleiding van 50ste verjaardag UHasselt

In Hasselt zijn de repetities begonnen voor een theatervoorstelling naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Universiteit Hasselt. 10 Vlaamse acteurs brengen in "Mooie jaren" een halve eeuw Limburgse geschiedenis. Op 19 mei gaat de voorstelling in première in het Cultuurcentrum van Hasselt.

Het theaterhuis Het nieuwstedelijk is begonnen met de repetities voor een theatervoorstelling naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Universiteit Hasselt. In "Mooie jaren" vertolken 10 Vlaamse acteurs de geschiedenis van Limburg van de jaren 60 tot vandaag.

"Het is een voorstelling over de voorbije halve eeuw waarin we een generatie vrienden volgen die het leven, de liefde en een wereld in voortdurende verandering ontdekken", zeggen regisseur Stijn Devillé en Christophe Aussems van Het nieuwstedelijk.

Tegen de achtergrond van de mijnsluiting en de maanlanding, van vrije liefde en de oliecrisis, van autoloze en zwarte zondagen, de val van de muur en de val van de banken, volgt de voorstelling een generatie vrienden in een kleine stad.

Verouderen

De volgende weken en maanden zullen voorbijgangers in het Hasseltse straatbeeld zeker de promotiecampagne opmerken voor de voorstelling "Mooie jaren". 

"Omdat het verhaal gespreid is over enkele decennia, hebben we de gezichten van de spelers en muzikanten laten verjongen en verouderen door middel van artificiële intelligentie. Het resultaat zijn leuke en opmerkelijke korte video's die op schermen in het centrum van Hasselt te zien zullen zijn en op sociale media", zegt Tim Toubac, communicatieverantwoordelijke van Het nieuwstedelijk.

Première 19 mei

De voorstelling gaat op 19 mei in première in het Cultuurcentrum Hasselt en trekt in het najaar op tournee doorheen Vlaanderen. 

De inkomsten van de publieksvoorstellingen in Hasselt, Genk, Tongeren, Lommel en Heusden-Zolder gaan voor een deel via het Universiteitsfonds UHasselt naar projecten die het welzijn van UHasselt-studenten steunen. Het gaat bijvoorbeeld om  individuele psychologische begeleiding, workshops rond beweging en voeding en activiteiten om eenzaamheid te doorbreken.

Meest gelezen