Vakbonden UGent kondigen acties aan tegen besparingen

De vakbonden van de UGent zijn niet te spreken over de besparingsplannen waarin tot 300 jobs op de tocht staan de komende jaren, vooral bij de centrale administratie. De bonden kondigen acties aan uit protest. De UGent zou een begrotingstekort hebben van bijna 34 miljoen euro, het plant een besparingsoperatie van zo’n 20 miljoen.  

De besparingsplannen van de UGent om tegen 2027 financieel gezond te zijn, botsen op hevig protest van de vakbonden. Ze zijn niet te spreken over de gelekte plannen om vooral te schrappen in administratief en technisch personeel. Daar dreigen tot 300 jobs te verdwijnen. 

“We maken ons daar ernstige zorgen over”, zegt Stefanie Vermeire van de christelijke vakbond ACV. “Je kan niet zomaar bij de algemene diensten schrappen en elders weinig doen. Ook de manier waarop de UGent de mensen wil doen afvloeien, is echt hardvochtig. Het gaat om personeelsleden die hier soms decennia gewerkt hebben. We hopen dat sociaal overleg kan om dit te herbekijken.” 

Ook het ACOD sluit zich aan bij het protest. "De jobs die verdwijnen zullen elders moeten uitgevoerd worden, het zal de druk opvoeren in de faculteiten", zegt Lorenzo Eeclo van de socialistische vakbond. 

De vakbonden plannen acties tegen de plannen, onder meer vrijdag op de Dies Natalis, de verjaardag van de UGent. Eind deze maand volgen dan nog acties tijdens de Raad van Bestuur en ook na de paasvakantie gaat het verzet door. 

“De olifant in de kamer”

Het ACV vindt dat de inspanningen niet enkel vanuit de ondersteunende diensten moeten komen. “De universiteit trekt veel fondsen aan voor onderzoek en onderwijs. Dat is goed, maar het betekent ook dat deze onderdelen een stukje moeten afdragen om de boel te doen draaien. Dat gebeurt veel te weinig. Dat is de olifant in de kamer”, stelt Vermeire. 

Het ACOD sluit zich daar niet helemaal bij aan. "De volledige universiteit gaat hier wel echt de gevolgen van dragen. We vrezen bijvoorbeeld ook dat contracten van tijdelijke onderzoekers of doctoraatsmedewerkers geschrapt zullen worden. Dat zal de druk op het overgebleven personeel ook nog verder opvoeren. We hopen dat het niet zo'n vaart loopt", zegt Eeclo. 

Waar komt het begrotingstekort vandaan?

De UGent kampt net zoals andere grote instellingen, bedrijven en overheden met onverwachte meerkosten door de hoge inflatie en stijgende energie- en bouwkosten. Rector Rik Vande Walle liet op Twitter optekenen dat vooral de financiering vanuit Vlaanderen tekortschiet. Hij zegt dat er eigenlijk tot 80 miljoen euro meer naar de UGent zou moeten stromen. Bij VRT NWS wilde hij niet reageren. 

Meest gelezen