AFP or licensors

Griekse premier kondigt verkiezingen aan in mei na dodelijke treinramp eind vorige maand

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft aangekondigd dat in mei algemene verkiezingen worden gehouden in zijn land. Veel betogers vragen daar al weken naar, na de dodelijke treinramp van vorige maand. Ze vinden dat de regering jarenlang te weinig heeft geïnvesteerd in de spoorwegen. Volgens Griekse media wilde de regering oorspronkelijk in april verkiezingen uitschrijven, maar door de treinramp en het aanhoudende protest had ze die plannen opgeborgen.

De treinramp vorige maand in Griekenland, waarbij 57 mensen om het leven kwamen, heeft de voorbije weken een golf van woede in het land ontketend. Tienduizenden mensen gingen de straat op.

Het ongeluk was een menselijke fout, maar betogers vinden dat ook de regering schuld treft, omdat er jarenlang amper is geïnvesteerd in de spoorwegen. Ze vragen ook dat de verkiezingen wél door zouden gaan. Die zouden normaal in april plaatsvinden, maar werden na de ramp voor onbepaalde tijd opgeschort.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft nu aangekondigd dat in mei alsnog algemene verkiezingen zullen worden gehouden. Een precieze datum is er nog niet. Het mandaat van de conservatieve regering, die al bijna vier jaar aan de macht is, loopt begin juli af.

Griekenland was al aan de voorverkiezingen begonnen toen afgelopen zomer een afluisterschandaal uitbrak, dat de regering een zware slag toebracht. De linkse oppositie eist sindsdien het aftreden van de regering en vervroegde verkiezingen.

Meest gelezen