Archieffoto ter illustratie

Zes verdachten gearresteerd in onderzoek naar fraude bij houtexport vanuit Antwerpen

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft 6 mensen opgepakt tussen 37 en 54 jaar oud, die verdacht worden van fraude bij de export van boomstammen. Dat gebeurde bij huiszoekingen in Antwerpen, Deurne, Geel, Beveren, Westerlo, Wijnegem en Schilde. Ze zouden bewust boomstammen die vanuit Antwerpen naar India en het Verre Oosten werden geëxporteerd, niet behandeld hebben tegen insecten zoals officieel verplicht is. 

De politie pakte zes mensen op tijdens huiszoekingen op 7 plaatsen: Antwerpen, Deurne, Beveren, Geel, Westerlo, Wijnegem en Schilde. Het gerechtelijk onderzoek startte na klachten uit China. Het gaat over frauduleuze praktijken bij een exporteur van boomstammen naar India en het Verre Oosten, vanuit Antwerpen. Die zou verplichtingen niet zijn nagekomen rond de behandeling van de boomstammen tegen insecten. 

Bedrijven die hout uitvoeren naar andere landen moeten officiële documenten kunnen voorleggen die bewijzen dat het hout is behandeld tegen insecten, zoals kevers. Dat is verplicht om te vermijden dat er in de containers, insecten meereizen die schadelijk zijn voor de natuur in die landen. 

De exporteur van het hout zou de voorschriften bewust niet zijn nagekomen. Zo zouden er vervalste documenten zijn voorgelegd, waaruit moest blijken dat de uitgevoerde boomstammen werden behandeld, terwijl dat niet zo was. De verdachten zullen nu worden verhoord en het onderzoek gaat voort. 

Meest gelezen