Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Slechts zeven NAVO-landen geven 2 procent uit aan defensie, België bengelt onderaan

Slechts zeven van de 30 NAVO-lidstaten hebben vorig jaar de doelstelling gehaald om zeker 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie. Dat blijkt uit cijfers die NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft bekendgemaakt. Ook België haalt de doelstelling niet. Het defensiebudget van ons land is weliswaar opgevoerd, maar blijft het op twee na laagste van alle NAVO-lidstaten. 

Binnen de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap, is afgesproken dat elke lidstaat een bepaald percentage van zijn bruto binnenlands product (bbp) investeert in het leger. Het bbp is de optelsom (in geldwaarde) van alle in een land geproduceerde goederen en diensten in een jaar tijd. 

In 2006 al werd beslist om het doel op 2 procent van het bbp te leggen. Omdat veel landen die norm van 2 procent niet haalden, werd tijdens een NAVO-top in Wales in 2014 - kort na de Russische invasie van de Krim - afgesproken dat die landen ernaar zullen streven om tegen 2024 in de richting van die 2 procent op te schuiven.

Zeven landen halen de norm

De norm van 2 procent werd in 2022 gehaald door zeven NAVO-lidstaten. Het zijn: 

  1. Griekenland (3,54 procent) 
  2. Verenigde Staten (3,46 procent) 
  3. Litouwen (2,47 procent) 
  4. Polen (2,42 procent) 
  5. Verenigd Koninkrijk (2,16 procent) 
  6. Estland (2,12 procent) 
  7. Letland (2,07 procent)

In 2014 haalden nog maar drie landen de norm van 2 procent. Vorig jaar waren het er acht. Twee landen waarvan werd verwacht dat ze dit jaar de norm zouden halen, deden dat toch niet. Dat komt omdat hun bruto binnenlands product sterker is gestegen dan verwacht, lichtte NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg de cijfers uit het jaarlijkse NAVO-rapport toe.

België bengelt onderaan de lijst

Ons land haalt de 2 procent-norm niet. België bengelt onderaan in de lijst en staat op plaats 28 van de 30 NAVO-lidstaten, met 1,18 procent. Enkel Spanje (1,09 procent) en Luxemburg (0,62 procent) geven nog minder uit aan defensie.

Volgens de NAVO-cijfers - berekend op basis van constante prijzen en wisselkoersen van 2015 - gaf ons land vorig jaar 5,46 miljard euro uit aan defensie, terwijl dat in 2021 nog 4,71 miljard euro was. 

Volgens de huidige prijzen gaat het om 6,53 miljard euro Belgische defensie-uitgaven in 2022, tegenover 5,28 miljard in 2021. De NAVO-cijfers voor 2022 zijn weliswaar nog ramingen.

Het Belgische budget stijgt dus wel, maar dat doet het nog maar pas. Ons land heeft als een van de laatste NAVO-lidstaten de budgettaire bocht gemaakt. De regering besliste afgelopen zomer om het defensiebudget tegen 2035 op te trekken tot 2 procent van het bbp. 

Het lijdt geen twijfel dat we méér moeten doen, en het moet sneller

Maar ons land dreigt nog méér op achtervolgen aangewezen te zullen worden, want die 2 procent moet een ondergrens worden, geen plafond, kondigde Stoltenberg aan. Op de komende NAVO-top, volgende zomer in de Litouwse hoofdstad Vilnius, zal dat naar verwachting op tafel liggen.

"Het lijdt geen twijfel dat we méér moeten doen, en dat het sneller moet", benadrukte Stoltenberg tijdens de voorstelling van de cijfers. "Het tempo waaraan het budget voor defensie wordt opgetrokken, ligt niet hoog genoeg. In een wereld die gevaarlijker is geworden, moeten we meer investeren in defensie."

Meest gelezen