De topman van de Federal Reserve Jerome Powell kondigt de renteverhoging aan
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse centrale bank verhoogt rente negende keer op een rij, maar minder fors met 25 basispunten

De Federal Reserve heeft woensdag de rente opnieuw verhoogd met 25 basispunten, tot een vork van 4,75 en 5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2006. De Amerikaanse centrale bank moest een evenwicht zien te vinden tussen enerzijds de strijd tegen de hoge inflatie (waarvoor de rente wordt opgetrokken om de vraag te laten afkoelen) en anderzijds de plotse bankencrisis in de VS, met de val van Silicon Valley Bank en Signature Bank.

Normaal is de richting van het Amerikaanse rentebeleid vrij duidelijk, maar deze keer twijfelden heel wat analisten. Een meerderheid verwachtte een stijging met 25 basispunten, maar sommigen gingen toch uit van een rentepauze, om de financiële stabiliteit te versterken.

De rentestijging is de negende op rij maar het ritme van de verhogingen werd wel al teruggeschroefd. Na vier maanden van telkens 75 basispunten, werd dat in december teruggeschroefd naar 50 basispunten, en in februari naar 25 basispunten. 

De renteverhogingen zijn nodig om de hoge inflatie onder controle te krijgen. Die inflatie in de VS is intussen vertraagd tot 6 procent, het laagste niveau sinds september 2021. Maar dat is wel nog altijd een pak hoger dan de doelstelling van 2 procent.

Nog meer renteverhogingen gepland

Er staan nog meer renteverhogingen op het programma, kondigde de Fed aan, want de inflatie zou dit jaar mogelijk iets hoger uitvallen dan verwacht.

De Federal Reserve gaat uit van een kerninflatie van 3,6 procent in 2023, iets hoger dan de eerder voorziene 3,5 procent. De recente turbulentie in de bankensector zou volgens de centrale bank kunnen wegen op de economische activiteit, al is er nog veel onzekerheid. 

Het bbp van de VS zou dit jaar met 0,4 procent groeien, luidt de verwachting woensdag, of 0,1 procentpunt minder dan bij de vorige prognose. Voor volgend jaar wordt de groei nog meer naar beneden herzien: -0,4 procentpunt tot 1,2 procent.

Meest gelezen