Bert Feys

Basisschool uit Rollegem-Kapelle leert kleuters uit Zweden en Portugal om te gaan met apps

Vrije basisschool Sint-Jan uit Rollegem-Kapelle heeft een project opgestart waarbij leerlingen van de drie laatste jaren aan hun eigen kleuters, maar ook aan kleuters uit Zweden en Portugal leren hoe ze moeten omgaan met verschillende apps. Enkele leerlingen gaan eind mei zelfs naar Portugal om kleuters te helpen.

Binnen de school geven kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar uitleg aan de kleuters over hoe die met leerrijke apps kunnen werken. "Wanneer kleuters een tablet in handen krijgen, beginnen ze gewoon te scrollen en openen en sluiten ze apps zonder er iets mee te doen", zegt zorgcoördinator Joke Pinnoo. "Een leerling uit het lager helpt de kleuters om op een juiste manier een leerrijk spel te spelen."

Erasmusproject

De lagere school maakte van dit project een Erasmusproject. Dat is een uitwisselingsproject waarbij ze samenwerken met scholen uit andere landen. "Voor dit project werken we samen met scholen uit Portugal en Zweden. Eind mei trekken enkele leerlingen van de basisschool naar Portugal om de kleuters daar iets bij te leren over verschillende apps", aldus Pinnoo. "Het is uniek dat wij als lagere school al Erasmusprojecten doen. We willen dat de kinderen op jonge leeftijd bijleren over verschillende landen en culturen", zegt Pinnoo. Momenteel bereiden de leerlingen zich voor en leren ze Engels. "Als we daar zijn leren wij ook bij over de Portugese manier van lesgeven. Er staat ook een bezoek aan Lissabon op de planning."

De kinderen uit de basisschool zijn enthousiast om te vertrekken. "Ik vind het leuk dat ik kindjes uit het kleuter kan helpen", zegt Noah Noyelle uit het zesde leerjaar. "De kindjes klikken soms apps open waar ze nog te jong voor zijn. Wij mogen nu helpen om de kleuters te leren wat ze wel en niet mogen doen. Ik vind het ook leuk dat we Portugese kindjes kunnen helpen. Zo gaan ze later ook al meer begrijpen tijdens de ICT-lessen."

Meest gelezen